Părintele Teofil Părăian – Nu se ştie unde sunt marginile Bisericii

0
119
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Biserica

– Care este şansa de a fi mântuite Bisericile protestante?

– Dragă, Biserica noastră nu are niciun cuvânt în legătură cu astfel de lucruri. Biserica totdeauna a fost exclusivistă şi crede că se vor mântui doar fiii ei, doar membrii ei. Şi atunci, noi nu putem să spunem, ca reprezentanţi ai Bisericii noastre, alt cuvânt decât cuvântul pe care îl are Biserica.

Însă, fiind vorba de o părere personală, putem să credem că Dumnezeu va mântui mult mai mulţi oameni decât credem noi că se mântuiesc, putem avea convingerea că nu se ştie unde sunt marginile Bisericii.

Chiar se vorbeşte de Biserică, dar nu se ştie, nu se poate preciza: aici sunt marginile Bisericii şi de acolo mai departe nu se mai mântuieşte nimeni.

Noi credem că Dumnezeu poate să facă ceea ce a spus Domnul Hristos că poate să facă.

Şi anume, atunci când apostolii au zis: „Bine, dar atunci cine poate să se mântuiască?” (fiindcă Domnul Hristos spusese că e mai uşor să intre cămila prin urechile acului decât bogatul în împărăţia cerurilor), Domnul Hristos a răspuns: „Cele ce sunt cu neputinţă la oameni sunt cu putinţă la Dumnezeu” (Luca 18, 27). Aşa încât pot să aibă şanse de bine şi de mântuire.

Nu-mi pot închipui, de pildă, ca un neoprotestant sau un protestant să fie asimilat cu ateii, cu necredincioşii, cu păgânii, ci, fiind tot creştini, plecându-şi şi ei genunchii, rugându-se şi ei lui Dumnezeu, preţuind şi ei jertfa Mântuitorului nostru Iisus Hristos, nădăjduim şi la binele lor, chiar dacă nu putem zice: „Sigur se mântuiesc”.

Putem zice că, aşa cum păgânii, din fire fac cele ale Legii – cum zice Sfântul Apostol Pavel:

„Aceia Lege neavând, ei înşişi îşi sunt Lege” (Romani 2, 14)

– Poate că Dumnezeu va găsi modalitatea să-i mântuiască şi pe cei care nu merg pe calea noastră.

Dar ne putem gândi că nu au bucuriile pe care le avem noi din Sfintele Taine; nu au bucuriile pe care le avem noi din Sfânta Liturghie; nu au bucuriile pe care le avem noi din cinstirea Maicii Domnului, din cinstirea sfinţilor, din preoţie, din slujbele noastre…

Sunt o mulţime de lucruri de care ei sunt privaţi. Şi Dumnezeu ştie cum le va rândui, cum le va aşeza în viaţa de dincolo de lumea aceasta. În lumea aceasta, au şi ei bucuriile rugăciunii, au şi ei bucuriile cuvântului lui Dumnezeu…

Aşa că e foarte greu să spui un cuvânt hotărât, că nu se mântuiesc, că se duc în fundul iadului şi aşa mai departe.

“Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei

Jurnal Spiritual