Părerea bună despre sine

0
238

fagasSunt bucuros că aţi început să intraţi pe propriul făgaş. Grăbiţi-vă. Dar vedeţi, nu vă îndulciţi prea mult cu fantasmele părerii de sine şi nu alungaţi gândurile de umilinţă. Aceasta este pentru noi cea mai cuviincioasă haină. Bateţi-vă sufletul cât mai des, ca să nu se înalţe prin ceva, căci nu are de ce. Aşezaţi-vă şi faceţi socoteală: Ce aţi făcut până acum? Şi dacă din ceea ce aţi făcut rezultă vreo învăţătură sau totul este doar sclipire amăgitoare? Doamne, miluieşte-ne! Vă repet acelaşi lucru: cândva va trebui să ne înfăţişăm la Judecată, unde toate ne vor fi socotite: şi cuvântul, şi fapta, şi privirea, şi gândul. Dacă veţi face aşa cum se cuvine, veţi întâlni multe imbolduri spre plâns şi zdrobire a inimii, iar nu spre înfumurare. Cât de multe înţelesuri au împrejurările în care se află omul! Aceste împrejurări îl înalţă până în rai şi îl coboară până la iad. Şi asta, pe oricare dintre noi. Va să zică, trebuie să ne ciulim urechile. Privegheaţi în toată vremea!

N.N.(personajul masculin) discută cu încredere cu dumneavoastră, învăţaţi-l. Nu este nevoie de prea multă isteţime. Spuneţi-i adevărul cu simplitate, aşa cum îl aveţi în inimă. Dacă va începe să facă pe deşteptul, spuneţi-i că, pentru speculaţii, să meargă la filozofi. În problemele credinţei şi ale mântuirii nu se cere filozofie, ci simpla, supusa primire a celor ce ne-au fost date. Să primim totul în tăcere. Iar draga noastră minte trebuie călcată în picioare, la fel cum Arhanghelul Mihail calcă în picioare pe satana, în tablou. Arhanghelul Mihail reprezintă mintea cea supusă adevărului lui Dumnezeu, iar satana, mintea cea răzvrătită, liber-cugetătoare, de la care se trag toate revoluţiile – şi în sânul familiei, şi în Biserică…

Să nu creadă că în domeniul credinţei nu există filozofie… Nu! Ci totalitatea adevărurilor credinţei este cea mai armonioasă, înălţătoare, mângâietoare şi însufleţitoare filozofie, pe care n-o oferă niciun sistem filozofic. Numai că la contemplarea acestui sistem nu se poate ajunge dintr-o dată. Trebuie să primeşti cu inimă curată adevăr după adevăr, aşa cum ţi se oferă, fără să despici firul în patru şi să le aşezi în inimă… Când se vor aduna toate adevărurile, atunci conştiinţa, sensibilizată prin rugăciune, va vedea alcătuirea lor şi se va desfăta cu ele. Această adâncă înţelepciune este din veac tăinuită! Lumea ascultă unele aiureli, chiar şi, de pildă, pe cele hegeliene, cu răbdare, până la capăt, deşi nu înţelege nimic din ele. Să procedeze la fel şi în privinţa adevărurilor dumnezeieşti. Deosebirea va fi că aici orice adevăr este clar şi în cele din urmă va străluci în suflet o mare şi neasemuită lumină. Iar dincolo, şi în continuare, şi la sfârşit rămâne acelaşi întuneric dezolant.

„Învățături și scrisori despre viața creștină” – Sf. Teofan Zăvorâtul

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.