Parcuri inedite în Europa: Parcul Monştrilor, Italia

0
451
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Numit Grădinile Bornazo sau Bosco Sacro (Pădurea Sacră), Parcul Monştrilor este un complex monumental situat în localitatea Bomarzo din provincia italiană Viterbo, la circa 100 km de Roma. E un complex artistic şi cultural unic în lume, reprezentând una dintre cele mai ciudate, dar şi mai interesante capodopere ale Renaşterii italiene în manifestarea ei manieristă. Parcul a fost realizat în stilul manierist al secolului al XVI-lea — o abordare artistică ce respingea eleganța și armonia Renașterii, în favoarea unor reprezentări exagerate, adesea figuri suferinde, și a unui amestec de influențe mitologice, clasice și religioase. Statuile — printre care un elefant de război atacând un soldat roman, un monstruos cap de pește, un uriaș sfâșiind un alt uriaș și o casă construită în pantă, pentru a-i dezorienta pe privitori — i-au atras atenția lui Salvador Dali, care a vizitat locul în 1948, găsind suficientă inspirație pentru lucrările sale suprarealiste.

Parcul a luat naştere în anul 1552, cu numele Villa delle Meraviglie (Vila Minunilor). A fost dorința principelui Pier Francesco Orsini, numit şi Vicino Orsini, de a construi acest fabulos loc, scos parcă din grotescul  lumii basmelor,  pe care l-a dedicat  memoriei soţiei sale, Giulia Farnese. La realizarea complexului, principele a fost ajutat de arhitectul Pirro Ligorio şi de sculptorul Simone Moschino, cel care a sculptat figurinele în rocă vulcanică.

Locul are un aspect înfricoşător, ascunzând extraordinare şi monstruoase sculpturi inspirate din mitologie: Gura Iadului (capul unui căpcăun, ce poate înghiţi vizitatorii în gura lui  căscată);  un  Hercule brutal care  ucide o amazoană; nimfe cu aripi de fluture; o ţestoasă uriaşă, cu o statuetă pe carapace; o sirenă; câini arătandu-şi colţii; lei şi multe altele. Istoricii şi filologii au încercat să explice labirintul de simboluri. Au găsit teme antice şi motive din literatura renascentistă, dar au rămas încă multe mistere a căror explicație nu va fi găsită vreodată. Căpcăunul este cea mai interesantă sculptură din parc. Această figură umană cu privire furioasă şi gura larg căscată, pe care stă scris „aici se termină rațiunea”, este punctul culminant al vizitei.

Sunt foarte puţin cunoscute detaliile autentice despre acest loc mistic, dar există mai multe poveşti predominante, transmise oral de localnicii acestor locuri. Este cert faptul că principele Vicino Orsini a hotărât să creeze Parcul Monştrilor ca monument comemorativ dedicat soţiei sale decedate prematur, fiind un mod de a-şi arăta tristețea. Cele mai multe poveşti susţin că Orsini şi-a pierdut minţile după moartea ei şi parcul a fost creat pentru a reflecta starea lui de spirit. Unii spun că a fost felul lui de a transmite angoasa creată de  moartea ei, invocând faptul că o casă din acest parc a fost construită intenţionat înclinată, pentru a-i face pe alţii să înţeleagă cât de dezechilibrat era Orsini. Ecoul din „Gura iadului” a fost creat pentru a transmite confuzia lui mentală. Anumite inscripții dovedesc însă că nu doar nebunia prinţului ar fi motivul realizării parcului, inscripţii precum „Voi, ce hoinăriți prin lume să vedeți superbe şi mari minuni, veniți aici unde sunt fețe oribile, elefanți, lei, căpcăuni şi dragoni” sau „Tu, care intri aici, spune-mi dacă multe minuni sunt făcute pentru a duce în eroare sau pentru artă”.

În Parcul Monştrilor se găseşte şi un mic templu, în care este îngropat cuplul Giancarlo şi Tina Severi Bettini, cei care au restaurat parcul ce fusese abandonat după moartea ultimului Orsini,. Construcția a fost ridicată cu 20 de ani mai târziu decât celelalte sculpturi şi a fost dedicată celei de a doua soții a lui Orsini.

În timpul secolului al XIX-lea, grădina a fost neglijată, dar în anii 1970, un program de restaurare a fost implementat de familia Bettini, iar astăzi grădina, care a rămas proprietate privată, este un punct turistic important.

Mai multe informaţii despre povestea parcului, program şi taxe de vizitare găsiţi pe site-ul oficial, aici

V-ar mai putea interesa şi

Parcuri inedite în Europa: Bruno Weber Skulpturenpark, Elveţia

Muzee inedite în Europa: Muzeul Globurilor din Viena