Parcuri inedite în Europa: Grădina Otrăvurilor, Anglia

0
242

Castelul Alnwick, din Northumberland, nordul Angliei, are cea mai neobişnuită şi mai periculoasă grădină din lume. Hectare întregi de plante colorate invită vizitatorii să rătăcească printre rânduri de trandafiri cu un miros îmbietor, tufe decorative cu forme impresionante și tuneluri de plante agățătoare parcă desprinse din povești. Cu toate acestea, Grădina Otrăvurilor este singurul loc din lume unde vizitatorilor li se interzice să miroasă, să atingă sau să guste plantele. Căci aici se cultivă peste 100 de specii de plante capabile să intoxice, să îmbolnăvească şi să ucidă. Ghizii povestesc despre proprietăţile periculoase ale acestora, în timp ce se asigură că vizitatorii au înţeles cea mai strictă regulă a locului: „Nu atingeţi, nu mirosiţi!”. Macul, cucuta, canabisul, ciupercile halucinogene, ricinul, coca şi stricnina letală se numără printre plantele cu aspect inocent, unele putând fi cultivate doar în baza unei autorizaţii speciale.

Inspirată de grădinile otrăvite din Padova secolului al XVI-lea, în care membrii familiei Medici le plănuiau duşmanilor o moarte chinuitoare, ducesa de Northumberland a creat, în 2005, această grădină dedicată integral plantelor otrăvitoare sau care provoacă halucinaţii. În 1995, când a moştenit Castelul Alnwick împreună cu soțul ei, ducesa ar fi vrut să transforme într-o grădină adevărată imensul teren care, la acea vreme, era acoperit cu brazi.

Curând, însă, a abandonat ideea.  În cursul operaţiunii de refacere a grădinilor, ducesa a avut ideea de a transforma un sector al acestora într-o atracţie pentru copii. Întrucât copiii au, indiscutabil, un anume interes faţă de lucrurile legate de moarte, a răsărit ideea unei „grădini a otrăvurilor”, populată cu plante toxice, unele halucinogenice, altele chiar mortale. Acum, pe acest domeniu, care se întinde pe o suprafaţă de peste 60 ha, se găsesc fântâni artizanale, o livadă de vişini, un labirint din bambus şi o uriaşă casă suspendată în copaci, dar şi această grădină plină cu plante periculoase.

Pentru a intra în Grădina Otrăvurilor trebuie mai întâi să găseşti un ghid care să deschidă porţile negre din fier, decorate cu un craniu şi oase albe şi cu mesajul ameninţător: „Aceste plante pot ucide”. Dat fiind pericolul acestei flore (unele plante pot ucide sau îmbolnăvi printr-o singură atingere), există plante închise în cuşti, iar grădina este supravegheată 24 de ore din 24.

 

Din cauza pericolului pe care-l reprezintă aceste plante, celor care trec pragul acestui loc neobişnuit le este interzis cu desăvârșire să atingă, miroasă sau guste plantele. Cu toate acestea, uneori vizitatorii ajung să cadă victime acestor plante: într-un singur an, șapte persoane au leșinat de la gazele toxice emise de ele.

Unele plante – precum laurul – le sunt cunoscute vizitatorilor, dar altele sunt mai puțin cunoscute, însă la fel de periculoase. Un exponat foarte periculos este Brugmansia, ale cărei semințe sunt extrem de toxice. Odată ingerate, ele pot cauza paralizie, confuzie, tahicardie, diaree, migrene și halucinații, iar în cantități mai mari pot duce chiar și la moarte.

O altă plantă pe cât de atrăgătoare pe atât de periculoasă este degețelul. Intoxicația cu această plantă cauzează greață și diareee, iar formele mai severe includ aritmii cardiace, dilatarea pupilelor, leșinul și chiar moartea. În Grădina Otrăvurilor, vizitatorii mai pot admira plante otrăvitoare precum arborele Strychnos Nux Vomica, din care se extrage stricnina, cucuta, ricinul.

 

 

 

 

 

Grădina este deschisă publicului pe tot parcursul anului. Mai multe amănunte privind programul şi taxele de vizitare gădiţi pe site-ul oficial AICI

Despre alte parcuri inedite din Europa puteţi citi AICI