Paralizia ar putea fi vindecată

0
202

Măduva spinării este formată din nervi care conectează creierul cu corpul și este situată în canalul spinal. Canalul spinal se află în interiorul coloanei vertebrale, care este formată din 33-34 de vertebre, discuri intervertebrale și ligamente.

paraliziaLeziunile sau traumatismele la nivelul măduvei spinării au potențialul de a provoca scăderea sau absența simțirilor la nivel senzorial și motor. Oamenii pot avea o leziune a măduvei spinării, parțială sau completă. Termeni precum tetraplegie sau paraplegie sunt utilizați pentru a descrie leziuni ale măduvei spinării în urma cărora cei afectați și-au pierdut abilitate de mișcare.

Momentan nu există leac pentru paralizia asociată cu leziuni ale măduvei spinării. Însă există speranțe.

O echipă de cercetători de la Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) a creat un implant elastic care se mișcă odată cu coloana vertebrală și care poate restabili capacitatea de a merge la șobolani paralizați, după cum se arată pe bbc.com/.

Inovația a fost descris de către experți drept o „realizare revolutionară a tehnologiei”.

În prima fază a oamenii de știință au descoperit că, după stimularea chimică și electrică aplicată măduvei spinării, șobolanii și-au recăpătat abilitatea de „a alerga, de a urca scări și chiar de a depăși obstacole”. Dar acest lucru implică electrozi conectați direct la măduva spinării, ceea nu a fost o opțiune viabilă pe termen lung.

Cea mai recentă inovație, descrisă în revista Science, este un implant care se mișcă odată cu corpul oferind, în același timp, stimulare chimică și electrică. Testat pe șobolani, acesta s-a dovedit a fi un real succes. „Implantul este moale și elastic ceea ce-i permite să se ajusteze după mișcarea sistemului nervos.”

Flexibil și elastic, implantul dezvoltat la EPFL este plasat sub dura mater, direct pe măduva spinării. Elasticitatea și potențialul său de deformare sunt aproape identice cu țesutul viu care îl înconjoară.

Substratul de silicon este acoperit cu micro-șanțuri din aur care conduc impulsurile electrice, care pot fi trase și întise. Electrozii sunt confecționați dintr-un compozit inovator de silicon și microsfere de platină. Ele pot fi deformate în orice direcție, asigurând în același timp o conductivitate electrică optimă. În cele din urmă, un microcanal fluidic permite livrarea substanțelor farmaceutice, neurotransmițători, care vor reanima celulele nervoase sub țesutul rănit, conform neurosciencenews.com/.

Dr. Dusko Ilic, de la Kings College din Londra, a declarat că „aceasta este o realizare remarcabilă. Până în prezent, cele mai avansate proteze, în contact intim cu măduva spinării cauzau daune substanțiale pentru țesut după doar o saptamană, din cauza rigidității lor.”

 Cu toate că mai e drum lung de parcurs pâna în momentul când această tehnologie va putea fi aplicată și în cazul oamenilor, specialiștii sunt de părere că aceasta „ar putea deschide o ușă către o nouă eră în tratamentul leziunilor neuronale”. Potențialul de aplicare al acestor implanturi este foarte mare, putând fi aplicate în afecțiuni precum epilepsie sau boala Parkinson.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here