Parabola seminței care crește fără intervenția lucrătorului

Sămânța care este semănată de agricultor

0
317
Sămânța
Sămânța

Sămânța care este semănată de agricultor

Sămânța -Această parabolă este una dintre puținele învățături care sunt păstrate, între evengheliștii sinoptici, numai de Marcu (cap. 4, v 30-32). Împărăţia lui Dumnezeu este asemuită cu lucrarea agricultorului răbdător care, după ce seamănă sămânța, „doarme” și „se trezește”. În timp ce sămânța răsare și crește „cum nu știe el”. Răsărirea şi rodirea se vor săvârşi la vremea lor independent. Desigur nu de lucrările agricole elementare, care sunt subînţelese – ci de dorința agricultorului de a grăbi rezultatul dorit al lucrărilor sale.

Sămânța pe care a semănat-o în lume Mesia va rodi la vremea ei

Ioannis Karadidopoulos ne spune că sămânța pe care a semănat-o în lume Mesia va rodi la vremea ei. Fără ca încercările oamenilor să poată influența rezultatul, grăbind prematur sau împiedicând rezultatul. Care într-un fel sau altul, va fi pentru că „pământul rodește de la sine” sămânța. Grija înainte de vreme și nerăbdarea lucrătorilor Evangheliei e posibil să distrugă lucrarea lui Dumnezeu în lume. La fel ca smulgerea neghinei înainte de recoltarea grâului. Și mai ales, mărturisesc lipsa de încrederea în Dumnezeu, Cel ce a semănat prin lucrarea lui Mesia. Sămânța Evangheliei în ogorul lumii. Împărăția va veni „de la sine”, într-un mod pe care omul nu-l cunoaște. Iar venirea Împărăției este o lucrare a lui Dumnezeu atât de sigură, pe cât de sigur este procesul răsăririi după ce semănarea în pământ bun.

Omul trebuie să aibă încredere neclintită în Dumnezeu

Și să aștepte împlinirea hotărâtă a iconomiei Sale. Însă așteptarea nu are sens de nelucrare, ci de încredințare că rodirea finală este lucrarea lui Dumnezeu. Dincolo de activitatea de la sine înțeleasă a omului. Împărăția lui Dumnezeu, care este ascunsă pentru moment, la fel ca sămânța în pământ, se va arăta definitiv când vor veni vremurile. „Pe care Tatăl le-a pus în stăpânirea Sa”. Există alte parabole care accentuează participarea omului la lucrarea de arătare a Împărăției. Iar această parabolă, presupunând participarea, subliniază mai ales încrederea în Dumnezeu.

Anumiți exegeți consideră că parabola ar fi adresată oamenilor care se bazează pe propriile puteri

Și cred că prin lucrările lor pot grăbi sosirea noii lumi a Împărăției lui Dumnezeu. Astfel de oameni erau îndeosebi zeloții, care voiau să scuture jugul roman prin folosirea forței și să instaureze pe Mesia. Așadar, se subliniază încredințarea desăvârșită despre faptul că lucrarea izbăvitoare pe care Mesia a început-o în lume se va împlini cu siguranță. De la oameni se cere răbdare cu lucrare și încredere deplină în Dumnezeu.

Mihai Parfeni

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.