Papa renunță la titlul de „Vicar al lui Hristos”, fapt care reprezintă un pas spre Unirea cu Ortodocșii?

0
130
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Șoc de Paști în Creștinătate: Papa renunță la titlul de „Vicar al lui Hristos”, fapt care reprezintă un pas spre Unirea cu Ortodocșii?
Papa Francisc a renunțat la titlul foarte important de „Vicar al lui Hristos” în Anuarul Pontifical pe 2020, pomenindu-l doar într-o notă de subsol, în care este calificat drept „titlu istoric”.
În timp ce anuarele precedente îl numeau cu titlul de „Vicar al lui Hristos” și numele Papei care domnea sub acest titlu, anuarul de anul acesta vorbește doar despre „Jorge Maria Begoglio”, numele purtat de Francisc înainte de a fi ales Suveran Pontif.
În opinia Cardinalului Gerhard Müller, fost prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, această schimbare este o „barbarie teologică”.
Și Guido Horst, corespondentul la Roma al ziarului german Die Tagespost, are o opinie asemănătoare, considerând că această schimbare a produs consternare printre specialiștii în problemele Vaticanului.
Câteva explicații despre cereprezintă Annuario Pontificio se impun
Publicat în fiecare an, Annuario Pontificio prezintă toate datele statistice privind Biserica Catolică. În mod obișnuit, prezentarea membrilor ierarhiei Bisericii – Colegiul cardinalilor, episcopilor și dicasterilor Vaticanului – începe cu Pontiful Roman, sub titlul de „Vicar al lui Hristos” („Vicario di Gesù Cristo”).
Urmează apoi titlurile celelalte ale Papei, care au „o semnificație dogmatică diferită, uneori chiar nulă”, în comparație cu primul titlu, scrie Horst. Aceste titluri sunt: Succesor al Prințului Apostolilor, Pontif Suprem al Bisericii Universale, Primat al Italiei, Arhiepiscop și Mitropolit al Provinciei Romane, Suveran al Statului Vatican și Slujitor al Slujitorilor lui Dumnezeu.
Titlul de „Vicar al lui Hristos”, spune Horst, „își are orifinea în Sfânta Scriptură, în care se spune că Iisus i-a acordat Sfântului Petru cheile Bisericii”.
Potrivit lui Horst, o asemenea schimbare în prezentarea Suveranului Pontif în Anuar „nu putea avea loc decât la solicitarea expresă a lui Francisc însuși”.
Într-un comentariu pentru Tagestpost, Cardinalul Gerhard Müller subliniază că în noua prezentare a titlurilor Papei sunt amestecate unele cu semnificație dogmatică alături de altele care nu au o mare importanță.
Cardinalul german vorbește despre „încurcătura” pe care Annuario Pontificio o creează, prin „coborârea unor elemente esențiale ale învățăturii catolice privind primatul Papei la rangul de anexă istorică”.
„Nici un Papă sau conciliu ecumenic”, a continuat cardinalul german, „nu ar putea, prin referire la cea mai înaltă autoritate a sa asupra Bisericii, să renunțe la Primat, la Episcopie sau la Taine, ori să le reinterpreze în esența lor.”
Titlul de „Vicar al lui Hristos” a fost unul dintre motivele cele mai importante ale schismei dintre Catolici și Ortodocși, produsă în 1054 și care dăinuie până azi.
Învățătura ortodoxă consideră că toți capii bisericilor autocefale sunt egali, așa cum egali au fost și apostolii, iar Sfântul Petru, deși se bucura de un respect datora vârstei sale mai înaintate, nu avea o poziție privilegiată între apostoli.
În 2006 și Papa Benedict a făcut o schimbare în prezentarea a Suveranului Pontif în Annario Pontificio, renunțând la titlul de „Patriarh al Occidentului”.
La acea vreme, decizia a fost interpretată ca un gest „evident dorind să elimine un posibil obstacol în calea progresului ecumenic cu lumea Ortodoxă”.
În noiembrie 2014, Papa Francisc a făcut o vizită istorică la Istanbul, unde s-a întâlnit cu Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu. Francisc a căzut la pieptul lui Bartolomeu, i-a cerut binecuvântarea (foto) și a spus:
„Unicul lucru pe care îl dorește Biserica Catolică, și pe care eu, Episcop al Romei, îl doresc, este comuniunea deplină cu Bisericile Ortodoxe.”
„Comuniune deplină” înseamnă reunificarea celor două Biserici ale lui Hristos, care, din momentul schismei, nu se mai împărtășesc împreună.
Acea declarație explozivă a Papei a fost făcută pe 30 noiembrie, ziua Sfântului Apostol Andrei, fratele mai mic al Sfântului Apostol Petru.

Sursa: https://evz.ro/soc-de-pasti-in-crestinatate-papa-renunta-la-titlul-de-vicar-al-lui-hristos-un-pas-spre-unirea-cu-ortodocsii.html Autor: Adrian Pătrușcă, 3 aprilie 2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here