Papa Francisc și Patriarhul Constantinopolului s-au întâlnit la Ierusalim

0
197

Papa Francisc și Patriarhul Constantinopolului – întâlnire

Papa Francisc s-a întâlnit, duminică după-amiază, cu Patriarhul ortodox al Constantinopolului, Bartolomeu. Întâlnirea a avut loc la Bazilica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în cadrul unui dialog ecumenic pentru unitatea creştinilor.

Papa Francisc și Patriarhul Constantinopolului

Papa Francisc s-a întâlnit cu Patriarhul Constantinopolului la Ierusalim

Şefii bisericilor ortodoxă şi catolică au semnat o Declaraţie comună în care pledează pentru avansarea dialogului bilateral, la aproape 1.000 de ani de la Marea Schismă din anul 1.054.

Papa Francisc a sosit, duminică după-amiază, în Israel. În a doua zi a pelerinajului în Orientul Mijlociu, Suveranul Pontif a condamnat atacul antisemit comis la Muzeul Evreiesc din Bruxelles.

Şeful Bisericii Catolice, adus din Betleem (Cisiordania) cu un elicopter militar iordanian, a fost întâmpinat la aeroport de preşedintele Israelului, Shimon Peres, şi de premierul Benjamin Netanyahu.

Această întâlnire ‘este o sursă de profundă bucurie spirituală pentru noi’. Ea reprezintă ‘o ocazie providențială de a reflecta asupra profunzimii și autenticității legăturilor noastre’, au apreciat aceștia.

„Creștinii ar trebui să promoveze un autentic dialog cu Iudaismul, Islamul și alte tradiții religioase”

Ei au pledat pentru apărarea celor defavorizați, ca și pentru apărarea demnității persoanei umane. ‘Recunoaștem că foametea, sărăcia, analfabetismul, injusta împărțire a resurselor sunt o provocare constantă. Este de datoria noastră să încercăm să construim împreună o societate dreaptă și umană în care nimeni să nu se simtă exclus ori marginalizat’, au subliniat cei doi.

Episcopul Romei și Patriarhul Constantinopolului i-au invitat ‘pe toți creștinii să promoveze un autentic dialog cu Iudaismul, Islamul și alte tradiții religioase’. Ei au argumentat că ‘indiferența și necunoașterea reciprocă duc numai la neîncredere și, uneori, din nefericire, chiar la conflict’.

Te invit să citești mai multe articole la rubrica Spiritualitate.
De interes:

Papa Francisc: Sunt un dezastru în ceea ce priveşte tehnologia

Papa Paul al VI-lea a fost beatificat de Papa Francisc

Papa Francisc, despre rădăcina răului social

Papa Francisc, Edward Snowden și Malala Yousafzai, printre favoriții la Premiul Nobel pentru Pace

Editat Brîndușa Dediu

Jurnal Spiritual 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here