Papa Francisc și Patriarhul Constantinopolului pledeză pentru reunirea celor două biserici

0
246

Papa Francisc și conducătorul spiritual al creștinilor ortodocși, Bartolomeu I au cerut încetarea persecuțiilor minorităților religioase din Siria și Irak precum și un dialog constructiv, bazat pe dialog și pietenie cu musulmanii,  după cum informează ABCnews.

papaÎntâlnirea Suveranului Pontif cu Patriarhul Bartolomeu I în Turcia, unde musulmanii reprezintă 94% din populația țării, demonstrează respect pentru Islam și încurajează relațiile interconfesionale,  declarând că “inspirați de valori comune și consolidate prin sentimente frățești autentice, musulmanii și creștinii sunt chemați să lucreze împreună de dragul dreptății, păcii și respectului pentru demnitatea și drepturile fiecărei persoane, în special în acele regiuni unde au trăit de secole în pace și  iar acum suferă împreună ororile războiului.

Cei doi lideri spirituali au emis o declarație comună pentru încetarea abuzurilor comise asupra creștinilor în Orientul Mijlociu,  prin care cer conducătorilor din regiune să intensifice asistența victimelor și să permită creștinilor prezenți aici, de mai bine de două mii de ani de ani, să rămână pe locurile lor natale, afirmând că situația teribilă a creștinilor și tuturor celor care suferă în Orientul Mijlociu are nevoie nu numai de rugăciunea noastră constantă, dar și de un răspuns adecvat din partea comunității internaționale.

În continuare, Papa Francisc și Patriarhul Bartolomeu au declarat că se roagă pentru  pace în Ucraina, îndemnând la dialog și la respectarea dreptului internațional,  în scopul aplanării conflictului și restabilirii armoniei în zonă.

De asemenea, în cadrul aceleiași întâlniri care a avut loc zilele trecute, în Tucia, Suveranul Pontif a participat la Sfânta Liturghie oficiată de Patriarhul Ortodox Bartolomeu și a lansat un apel pentru a reunirea celor două Biserici, Catolică și Ortodoxă, despărțite de un aproape un mileniu.

Bisericile catolice și ortodoxe s-au despărțit în 1054 din cauza disputelor cu privire la primatul papalității și a inserării clauzei filioque în Crezul de la Niceea.

La sfârșitul unui serviciu comun de rugăciune, la Biserica Patriarhală Sf. Gheorghe din Istanbul, sâmbătă seara, Papa Francis a cerut binecuvântarea Patriarhului Constantinopolului spunând pentru mine și Biserica Romei.

Emanuela P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here