Cel mai rezistent material natural

0
320
Pânza păianjenului Darwin, fină și elastică este cunoscută ca fiind cel mai rezistent material biologic de pe Pământ. Conform experților aceasta este de zece ori mai puternică decât pânza țesută de Kevlar; este păianjenu care a inspirat crearea unor dispozitive miliare, printre care și vestele antiglonț ușoare.

Pânza păianjenului DarwinDar cele două arahnide au fost detronate de o specie de melci turtiți, din specia Patella Vulgata, mai exact de dinții acestora,  potrivit unui raport, „Extreme strength observed in limpet teeth”  publicat în revista Interface, editată de Royal Society.

Cercetătorii de la Universitatea din Portsmouth, au studiat limpet – melcii marini cu cochilie conică. Ei au  descoperit că structura biologică a dinților  este atât de  puternică încât ar putea fi replicată de ingineria de înaltă performanță pentru a face mașini de Formula Unu, bărci, avioane sau plombe dentare.

material2Studiul a examinat comportamentul mecanic la scară moleculară al dinților utilizând un microscop cu forță atomică. Autorul studiului, profesorul Asa Barber de la Școala de Inginerie a universității, a constatat că dinții conțin un mineral dur cunoscut sub numele de goethite ( goetit)- mineral acicular de fier, care se  formează în organismul melcilor, când aceștia se dezvoltă și chitină informează http://www.livescience.com/ .

Chitina este o polizaharidă elastică și pliabilă. Aceasta combinată cu goetitul, a creat un material compozit  natural care este  puternic și robust.material4Omul de știință a precizat că melcii au nevoie de dinți foarte rezistenți pentru a se prinde de roci și pentru a răzui de pe acestea algele și alte microorganisme cu care se hrănesc. Cercetarea a descoperit că fibrele de goetit, au mărimea perfectă pentru a face compoziția elastică. Dinții au aceeași rezistență indiferent de mărime.

Probele utilizate de profesorul Barber au fost de aproape 100 de ori mai subțiri decât diametrul unui fir de păr uman. Testele realizate au demonstrat că fibrele extrase din dinții moluștelor au rezistat la o forță de tracțiune echivalentă cu aproximativ 1.500 kilograme.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here