Cannes 2015: Premiul Palme d’Or pentru „Dheepan”, filmul lui Jacques Audiard

0
188
Premiul Palme d'OrPremiul Palme d’Or la cea de-a 68-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes a fost câștigat duminică seara de filmul „Dheepan”, în regia francezului Jacques Audiard, o peliculă care urmărește viața în Franța a unor refugiați din Sri Lanka, relatează AFP.
„Dheepan” spune povestea a trei exilați, un fost combatant al Tigrilor Tamili (Dheepan), o tânără femeie și o fetiță de nouă ani, care fug de război din țara lor, trecând împreună drept o familie. Niciunul dintre ei nu vorbește franceza. Totusi, Dheepan reușește să își găsească de lucru ca paznic într-un oraș violent din suburbiile Parisului, controlat de dealeri și de bande organizate.

Jacques Audiard („Un prophčte” (2009) și „De rouille et d’os” (2012)), a mai fost recompensat la Cannes cu premiul pentru cel mai bun scenariu pentru „Un héros trčs discret” în 1996 și cu Marele Premiu în 2009, pentru „Un prophčte”.

Marele premiu la această ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes i-a revenit peliculei „Son of Saul”, în regia lui Laszlo Nemes, un film șoc despre Shoah, în timp ce Premiul Juriului i-a fost acordat filmului „The Lobster”, semnat de Yorgos Lanthimos. Este o fabulă tulburătoare despre singurătate, relații de cuplu și dragoste.

În acest an, competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes i-a avut drept președinți ai juriului pe frații Joel și Ethan Coen și a inclus 19 lungmetraje.

Lista celor mai importanți laureați:

Palme d’Or: „Dheepan”, de Jacques Audiard

Marele Premiu: „Son of Saul”, în regia lui Laszlo Nemes

Premiul Juriului : „The Lobster”, semnat de Yorgos Lanthimos

Premiul pentru regie: Hou Hsiao-Hsien pentru „The Assasin”

Premiul pentru interpretare feminină: Rooney Mara („Carol”) și Emmanuelle Bercot („Mon Roi”)

Premiul pentru interpretare masculină: Vincent Lindon, „La loi du marché”

Premiul pentru scenariu: Michel Franco pentru „Chronic”

Camera d’Or: „La Tierra y la Sombra”, de Cesar Augusto Acevedo

Palme d’Or pentru scurtmetraj: ‘Waves ’98’, de Ely Dagher.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.