Palatul Belvedere, Viena

0
1117
Mulți o numesc „cea mai delicată floare a arhitecturii baroce din Viena”. Alții văd în această clădire de piatră cu două niveluri o demonstrație de putere a arhitectului-prinț Eugen de Savoia.

În orice caz, cele două palate așezate într-un mare parc sunt cel mai frumos ansamblu baroc din Viena și printre cele mai remarcabile din Europa.

BelvedereComandant, diplomat și învingător al turcilor, Eugen de Savoia ( 1663-1736) avea o înaltă reputație în Viena. Era multilateral din punct de vedere cultural, extrem de educat și pasionat de artă. Imensa lui avere i-a permis să achiziționeze o vastă colecție de opere de artă de o mare valoare. El a avut și posibilitatea de a-și satisface fanteziile arhitectonice prin construirea palatului Belvedere din Viena ca reședință de vară pe lângă palatul său de iarnă din oraș și casa de vânătoare din Marchfeld. Belvedere, cu amplasamentul său ridicat și cu minunata sa perspectivă asupra reședinței imperiale, Hofburg,  a fost, fără îndoială, o sursă nesfârșită de plăcere pentru el.

Belvedere este format din două castele: Belvedere de Sus, folosit ca palat de distracții în ocazii sociale și festive, și Belvedere de Jos, care servea prințului Eugen ca reședință de vară. Acesta din urmă a fost ridicat între 1714 și 1716 sub îndrumarea arhitectului Johann Lukas von Hildebrandt. Clădirea lungă, întinsă și cu un singur nivel este fragmentată de ferestre înalte; ele sunt încadrate de coloane care o fac să pară mai înaltă. O sală de intrare centrală, proeminentă, cu două niveluri, conferă clădirii o structură clară. Acoperișul este împărțit în trei, scoțând în evidență partea centrală și oferind spațiul unei balustrade decorate cu statui, un element elegant de legătură cu părțile laterale.

În contrast puternic cu decorațiunile interioare somptuoase, acest exterior simplu este ca un prolog ori ca o uvertură la Belvedere de Sus.

Cei 500 de metri ai grădinii Belvedere care duc de la Belvedere în Jos la Belvedere de Sus întăresc această impresie. Arhitectul de grădini, francezul Dominique Girard, proiectantul grădinilor de la Versailles, a creat o grădină barocă cu bazine, șiruri de trepte și cascade cu sculpturi cu  îngeri și făpturi mitice – teme de interes deosebit pentru prințul Eugen. Din păcate, s-au păstrat doar unele părți ale proiectului. Totuși, grandioasa ascensiune de-a lungul axei de orientare a grădinii spre Belvedere de Sus rămâne la fel de impunătoare, cum era în secolul al XVIII-lea, cu gradarea treptelor și a cascadelor ce reflectă linia acoperișului și oglindirea palatului în bazinul cu apă din fața sa, ca o încununare finală a măreției palatului. După ce ați parcurs grădina și ați ajuns la terasa castelului Belvedere de Sus, la întoarcere vedeți în vale o impresionantă panoramă a Vienei.

Belvedere de Sus, ridicat între 1720 și 1723, este, de asemenea, opera lui Hildebrandt.

Există puternice referințe stilistice la Belvedere de Jos, extinse și amplificate. Clădirea este alungită, ușor compactă, cu o parte centrală, proeminentă și un etaj în plus peste două treimi din lățimea totală. Pe linia gradată a acoperișului sunt balustrade ornate cu statui. Clădirea are patru laturi cu pavilioane având cupole octogonale în colțuri, amintind de turnurile rotunde ale castelelor renascentiste. Decorarea fațadei ete mult mai exotică și mai fantezistă decât cea de la Belvedere de Jos.

Interiorul este decorat cu fresce italiene înfățișând teme mitologice. Carlo Carlone a pictat pereții și plafoanele Sălii Grădinii de la parter cu scene  reprezentând personajele mitologice Apollo și Aurora. Cabinetul de aur din pavilionul de nord-vest este strălucitor cu decorațiunile sale în alb și auriu. El este împodobit cu o statuie ecvestră a prințului Eugen, realizată în 1862 de Anton Dominik /fernkorn.

Sala de marmură de la etajul întâi este decorată cu marmură roșie și  stuc; pictura de pe plafon reprezintă „Alegoria celebrității”. În această sală a fost semnat Tratatul de stat austriac în 1955. Tratatul privea retragerea forțelor de ocupație aliate; el este privit ca renașterea celei de a doua Republici, care există și azi.

Atât Belvedere de Sus, cât și Belvedere de Jos aparțin acum statului. Ele sunt folosite ca muzee dedicate mai ales artei austriece.

Belvedere de Jos adăpostește Muzeul Austriac Baroc, cu picturi și sculpturi austriece din 1683 până în 1780; el detine inclusiv „Apoteoza prințului Eugen” de Balthasar Permoser, la comanda prințului Eugen însuși. Muzeul baroc duce la Orangerie și la Muzeul de Artă Medievală. Exponatele lor sunt gravuri în lemn și picturi pe panele de lemn.

Belverede de Sus adăpostește galeria austriacă a secolelor al XIX-lea și al XX-lea. Colecțiile acoperă mai multe perioade, inclusiv clasicismul, Biedermier, romantismul, impresionismul și expresionismul. Sunt reprezentați mulți artiști celebri, precum Caspar David, Frederick, Carl Spitzweg; Max Liebermann, Eugène Delacroix, Auguste Rodin; Claude Monet, Auguste Renoir, Paul Cézanne, Gustav Klimt și Oskar Kokoschka.

Castele și palate din Europa, Ulrike Schober

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.