Pâinea violet – Mult mai sănătoasă decât pâinea albă

0
578

pâinea violetPâinea violet și calitățile sale nutriționale

Pâinea violet ține de foame mai mult decât cea albă, combate cancerul și problemele de inimă. Ea ne ajută memoria și este bună chiar și pentru diabetici. Cel puțin așa susține inventatorul său, un nutriționist din Singapore.

Profesorul Zhou Weibiao de la Universitatea Naţională din Singapore a explicat că atunci când a pornit acest proiect, şi-a dorit să realizeze o pâine care să aibă o textură similară celei albe, dar să fie mai sănătoasă decât aceasta. Cercetătorul şi echipa lui au lucrat mai bine de un an la acest proiect, iar rezultatele muncii lor au fost publicate în octombrie 2015, în mai multe reviste ştiinţifice.

Pâinea albă vs. pâinea violet

Specialiștii atrag atenția că că pâinea albă este făcută din făină rafinată nu este foarte bună pentru sănătate. Acest lucru este cauzat de faptul că este bogată în carbohidraţi. Ea oferă un indice glicemic ridicat şi are un nivel relativ scăzut de fibre şi minerale.

Chiar dacă violetul în pâine pare la prima vedere doar o fantezie, în realitate aceasta o consecință a ingredientului principal, antocianii din orezul negru. Pigmentul ei este cât se poate de natural și se regăsește și în struguri, afine, prune sau vinete.

În fapt, tocmai culoarea atestă faptul că pâinea are din belșug antioxidanţi, cu efecte benefice în prevenirea cancerului. De asemenea protejează împotriva bolilor cardiovasculare și cerebrale. Este mult mai indicată în diabet zaharat și obezitate decât cea albă.

Pâinea violet eliberează energia mai lent

Potrivit omului de știință, ideea de bază de la care a pornit a fost eliberarea lentă de energie, astfel încât organismul să poată utiliza aceste calorii pe o perioadă mai lungă de timp. Rezultatul cercetării sale a fost o pâine cu tentă violetă, bogată în antioxidanţi şi fără aditivi.

În plus, antocianii au încetinit rata de digestie cu 20% din cauza unei reacţii chimice între enzimele din orezul negru şi amidonul din pâine. Prin urmare, energia este eliberată pe o perioadă mai lungă de timp. Indicele glicemic este, implicit, mai mic. Şi chiar dacă numărul de calorii este identic cu al pâinii albe, sentimentul de saţietate durează mai mult timp. Aşadar, pâinea violet poate fi şi o opţiune bună pentru diabetici.

Zhou Weibiao a explicat că 80% din proprietăţile antioxidante ale antocianilor sunt păstrate chiar şi după prepararea pâinii la o temperatură de 200°C.

Dovezile ştiinţifice au relevat faptul că antocianii sunt benefici pentru sănătatea noastră. Consiliul European de Informare Alimentară (EFIC) numeşte antocianii flavonoide, substanţe prezente în plante, legume şi fructe, cu efecte antioxidante, antiinflamatoare, antivirale şi antihistaminice.

Mai multe articole despre alimente sănătoase găsiți la rubrica Stil de viață.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here