Pădurile tropicale – pe cale de dispariție

0
359

In legatura cu pădurile tropicale, exista încă o exagerare în apărarea unei cauze bune.

pădurile tropicalePredictia World Wildlife Fund

Vă amintiți anii ´80, când părea că pădurea amazoniană nu mai avea mult până să dispară?! Iar umanitatea era amenințată de o scădere corespunzătoare a nivelului de poxigen din atmosferă? Thomas Lovejoy de la World Wildlife Fund prezicea în 1980 despădurirea Americii Latine cu 50% până în 2000. Si Al Gore făcea o faimoasă afirmație, în Earth in The Balance. El spunea ca pădurile tropicale „ dispar de pe faţa pământului cu 1,5 acri pe secundă, zi și noapte, în fiecare zi din fiecare an”.

padure1Pădurile tropicale se reinnoiesc

Dar, așa cum raporta New York Times în 2009, „noi păduri <secundare> se nasc în America Latină, Asia şi alte regiuni tropicale cu aşa repeziciune încât s-a declanșat o dezbatere asupra faptului că salvarea bătrânei păduri tropicale s-ar putea să nu mai fie chiar așa de urgentă pe cât se credea”. Pentru fiecare 0,4 hectare de pădure tropicală tăiate anual, cresc înapoi 20 de hectare.

padure2Între timp, mulţumită tehnologiilor avansate care permit ca mai multă hrană să crească pe mai puţin pământ, ţările din emisfera nordică precum SUA, Canada şi statele europene devin rapid mai verzi, pe măsură ce fostele terenuri pentru agricultură redevin păduri.

Foreign Policy România, martie-aprilie 2011

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here