Păcatul greu al mândriei

0
348

159_by_neslihansPrimul păcat este mândria, care chinuiește lumea de la începutul zidirii ei. Mândria i-a făcut pe îngerii neascultători diavoli, aruncându-i din cer în iad, iar pe oameni i-a izgonit din Rai. Mândria este mama tuturor războaielor, eresurilor, sectelor, revoluțiilor și dezbinărilor religioase, politice și sociale de tot felul, îmbolnăvind de moarte întreaga lume de astăzi.

De aceea, împotriva ei, Mântuitorul a rostit prima fericire care poate vindeca și salva lumea prin smerenie:  Fericiți cei săraci cu duhul (smeriți) că a lor este împărăția cerurilor (Matei 5, 3).

Prin mândrie au pătruns în lume cele mai mari păcate. Dintre toate, primele fiice ale mândriei sunt neascultarea de Dumnezeu și ateismul. Din mândrie și neascultare s-au născut: comunismul, apostazia, francmasoneria, indiferentismul și sincretismul religios, filosofia negativistă, raționalismul, darwinismul, spiritismul, teosofia, vrăjitoria, ura, rivalitățile politice și sociale, practicile oculte transcedentale (yoga, bahai, zen, arte mațiale, mișcarea  „Noua Eră”, budism etc.), toate bine dirijate și finanțate de peste hotare, având caracter antihristic, de îndepărtare și lepădare de Dumnezeu, de ucidere religioasă a ființei umane, aducând-o astăzi în starea tragică în care se găsește, după două  milenii de creștinism.

Ca urmare firească a mândriei și a necredinței în Dumnezeu, cu toate consecințele lor, creștinii au părăsit în mare parte grija pentru mântuirea sufletului, au slăbit în credință și au devenit robi ai materiei, ai averilor și trupului. Din această cauză lumea creștină a decăzut moral, ajungând să fie robită de grele păcate sufletești și trupești, ca certuri în familie, avorturi, divorțuri, crime, sinucideri, pornografie, alcoolism, boli incurabile, etc.

Aceasta este starea grea în care se află societatea creștină de astăzi și care obligă Biserica lui Hristos și pe slujitorii ei – ierarhi, preoți, monahi – să facă eforturi din ce în ce mai mari, pentru întărirea credinței în Dumnezeu și a unității și iubirii între oameni, Fără de care lumea nu va mai putea supraviețui.

Călăuză ortodoxă în familie și societatede Arhim. Ioanichie Bălan

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.