Părintele Teofil Părăian – Dacă săvârşim păcate faţă de părinţi

0
192

părinţii

– Dacă săvârşim păcate faţă de părinţii trupeşti şi ne căim, dobândim iertare, pe de o parte, iar pe de altă parte, pedeapsă?

– Dragă, Dumnezeu zice aşa: „Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta!” (Ieşirea 20, 12). E o poruncă! Şi ţineţi seama de faptul că cele zece porunci ale lui Dumnezeu, după cum remarcă Sfântul Chiril al Alexandriei, sunt împărţite aşa: primele patru privesc raportul dintre om şi Dumnezeu, a cincea priveşte raportul dintre părinţi şi copii, iar celelalte privesc raportul între oameni şi oameni.

Sfântul Chirii al Alexandriei observă un lucru care mie mi-a plăcut foarte mult, de când l-am aflat (îmi pare rău că nu l-am gândit şi eu înainte de a-l afla), şi anume: întâi e Dumnezeu, apoi părinţii şi după aceea sunt ceilalţi oameni.

Părinţii au un loc special, prin părinţi ne-a adus Dumnezeu în lumea aceasta.

Deci faţă de părinţi avem datorii speciale. Trebuie să-i odihnim pe părinţi prin viaţa noastră, prin felul nostru de a fi… Să nu le facem supărări, să nu le facem ruşine; iar dacă totuşi greşim faţă de ei (sigur că greşeala nu-i numai faţă de ei, ci e şi faţă de noi şi faţă de Dumnezeu), de la Dumnezeu primim iertarea.

Iar pentru că păcatele, în majoritatea cazurilor, se plătesc, putem să primim şi necazuri de pe urma necinstirii părinţilor şi s-ar putea întâmpla ca, la rândul nostru, ca părinţi, să avem necazuri prin copiii noştri. Se zice: „Ce faci, ţi se va face”. Noi nu dorim lucrul acesta…

Pe cât se poate, să fim corecţi. Atunci ne vine dar de la Dumnezeu, nu ne vine pedeapsă de la Dumnezeu. Pedeapsa, de altfel, e considerată ca un mijloc de îmbunătăţire, nu ca un mijloc de ispăşire.

“Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei

Jurnal Spiritual