Ovăzul – Reglează colesterolul și sprijină renunțarea la fumat

0
294

ovăzul

Ovăzul – Reglează colesterolul și sprijină renunțarea la fumat. Descrierea plantei, proprietăți și afecțiuni în care acționează. Utilizări tradiționale.

„O buruiană este o plantă ale cărei virtuți nu au fost descoperite încă” (Ralph Waldo Emerson). Tot astfel este și ovăzul, care multă vreme a fost folosit ca hrană pentru cai. Mulți dintre români au o relație „specială” cu ovăzul deoarece a fost ingredientul principal al unui surogat de cafea, numit comic „nechezol” (de la interjecțiile scoase de cai).
Grație curiozității, datorită căreia am atins nivelul evolutiv de astăzi, am ajuns să cunoaștem cât de binefăcătoare este această plantă, ce conține și care sunt bolile pe care le tratează.

Ovăzul – descriere și compoziție chimică

Ovăzul (Avena sativa) este o plantă anuală, ce poate atinge înălțimea de 1 m, cu frunze înguste, liniare, inserate pe noduri îngroșate. Tulpina este subțire, scobită, neramificată, având în vârf spice flexibile, mici, biflore sau triflore. În nutriție și medicina naturistă se folosesc bobul de ovăz și iarba verde cu inflorescențe.

Ovăzul are o valoare nutritivă și terapeutică mare, în componența sa intrând numeroase substanțe benefice. Astfel, grăunțele conțin proteine, lipide, celuloză, substanțe azotate, fitosteroli, fitohormoni, bioantioxidanți cu rol de protecție. Boabele au și cantități însemnate de vitamine și minerale – vitaminele complexului B, D, E și PP și săruri de fier, mangan, zinc, potasiu, calciu, crom, fluor. Ovăzul este o sursă de carbohidrați cu absorbție lentă.

15 afecțiuni în care este eficient

Proprietățile energizante, emoliente, tonifiante, diuretice, antiinflamatorii, laxative, sedative, hipocolesterolemiante recomandă ovăzul în afecțiuni ca:

 1. diabet zaharat
 2. hepatită acută
 3. sterilitate
 4. astenie
 5. ateroscleroză
 6. calculi renali
 7. constipație
 8. diaree
 9. lumbago, nevralgii intercostale
 10. prevenirea bolilor cardiovasculare
 11. catifelarea pielii uscate
 12. reumatism
 13. gută
 14. insomnii
 15. renunțare la fumat

Pentru reglarea colesterolului se consumă regulat păsat de ovăz. Sucul proaspăt, obținut prin presarea tegumentului cariopselor, are rol sedativ și ajută în demersul de renunțare la fumat. Consumat sub formă de fulgi, făină sau bob întreg, ovăzul se recomandă copiilor și convalescenților datorită proprietăților tonifiante. Infuziile din ovăz, aplicate pe piele, ajută tenul și înfrumusețează pielea. Fibrele din ovăz ajută la păstrarea siluetei. Un bol de ovăz cu lapte și fructe la micul dejun va ține copilul departe de riscul de a face astm. De asemenea, reduce manifestările acneei juvenile.

ovăzul

Decoct din ovăz

Se fierb 20 g de boabe de ovăz într-un litru de apă. Are efecte răcoritoare, diuretice, calmante pentru tuse, ușor laxative.

Tinctura din iarbă verde cu inflorescențe întărește sistemul nervos și are proprietăți calmante, sedative în caz de insomnie, tonifiante și energizante. Se utilizează în caz de oboseală cronică. Băile cu decoct din paie de ovăz au efecte pozitive în afecțiuni renale și genitale, reumatism, transpirație intensă a picioarelor, boli neurologice.

Citiți și Sânziana galbenă – Alternativa la cafea – Plante medicinale.

Decoct din paie de ovăz pentru băi

Se pune un smoc mare de paie în 5 litri de apă. Se fierb la foc mic pentru 30 de minute și se lasă la infuzat alte 25 de minute. Se face un tratament timp de 18 zile. (După baie luăm direct halatul fără să ne ștergem pentru a nu îndepărta preparatul de pe piele).

Cataplasmă pentru ameliorarea durerilor în lumbago și nevralgii intercostale

Se prăjește ovăzul în tigaie (fără grăsime). Se pune, cât este cald, în săculeț și se aplică pe locul dureros.
O altfel de cataplasmă se poate prepara din ovăz fiert în vin și oțet.

Citiți și Plante medicinale – NUCUL – Îmbunătățește activitatea cerebrală.

Utilizări tradiționale

„În vechime, din paiele de ovăz se preparau decocturi concentrate, care se adăugau în apa pentru băi generale la copii mici, datorită unui efect emolient, și la persoanele care sufereau de reumatism, gută, diverse dermatoze sau pareze.
În medicina ayurvedică, tinctura era folosită în curele de dezintoxicare a opiomanilor, ceea ce a condus în epoca modernă la folosirea ei în scopul renunțării la fumat de către fumătorii înrăiți.” (Ursula Stănescu – „Plante medicinale de la A la Z”).

Istoria ne spune că romanii au fost cei care au folosit pentru prima oară ovăzul ca hrană, în timp ce grecii antici o considerau o simplă buruiană. Începând din secolul al XVII-lea a început să fie utilizat ca remediu pentru depresie, insomnie, oboseală și reumatism. Revitalizant și remineralizant, ovăzul este un aliment-medicament ce merită introdus în dietă, măcar din când în când.

Mihaela Mușetescu

Citiți și Plante medicinale – SCHINEL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here