Ovăzul, cereala care face minuni

0
2111

Ovăzul. Denumire știinţifică: Avena sativa.

Denumiri populare: ovăz alb, zob.

ovazverdeOvăzul este una dintre cele mai interesante graminee, pornind chiar și de la aspectul său deosebit de plăcut. Cunoscut de multă vreme ca un energizant de excepţie pentru cai, ovăzul a intrat în ultimele decenii și în alimentaţia oamenilor. Și nu degeaba, și nu întâmplător.

Ovăzul este o plantă erbacee anuală.

Tulpina este dreaptă, netedă, înaltă uneori peste 1,50 metri. Adesea înfrăţește sau se ramifică începând chiar de la bază. Inflorescenţa ovăzului este un ciorchine format din mai multe spiculeţe cu flori.

Perioada de înflorire a ovăzului este iunie – august.

Pentru preparate medicinale se folosesc, în mod frecvent, boabele de ovăz, care au un aspect păios. Se mai folosește și partea aeriană a ovăzului, care se recoltează atunci când planta este verde și mustoasă. Din tulpini verzi și frunze verzi de ovăz se prepară decoct și supă de ovăz. Potrivit medicinii populare, valoare medicinală au și pleava și tulpinile. În mod obișnuit, din ovăz se prepară decoct, făină, macerat, tinctură și, firește, fulgii de ovăz.

Substanţe active importante: o substanţă specifică numită avenină, un grup de șapte substanţe minerale, vitaminele B1, B2, PP, A, D, amidon, glucide, saponine, lecitină, enzime, ulei, protide, săruri de calciu, fosfor, hidraţi de carbon și chiar un principiu hormonal de tipul foliculinei.

Întrebuinţări

Ovăzul este considerat un bun depurativ pentru piele, fiind utilizat sub formă de lapte de ovăz. Datorită compoziţiei sale excepţionale, ovăzul hrănește, întreţine și tonifică pielea.

Preparatele de ovăz sunt cunoscute și ca un agent natural și eficace în buna funcţionare a tiroidei. De altfel, efectele preparatelor de ovăz se simt imediat în funcţionarea întregului sistem endocrin, stimulându-l și aducându-l la parametric normali.

Cu tinctură de ovăz se combat insomniile.

Practica a demonstrat că o saltea, umplută cu paie și pleavă de ovăz, are darul să alunge insomnia.

Decoctul de ovăz are proprietăţi revitalizante pronunţate, punând convalescenţii pe picioare.

Infuzia din boabe de ovăz este utilizată, cu bune rezultate, în anemii, astenii, lipsă de poftă de mâncare, hipertensiune. Fibrele vegetale conţinute de ovăz contribuie la reducerea colesterolului și la reglarea activităţii inimii.

Fulgii sunt forma principală sub care oamenii consumă ovăzul.

Cu acești fulgi, consumaţi îndeosebi la micul dejun, se pot produce ameliorări în cazul multor afecţiuni, cum ar fi cele renale, respiratorii (bronșite, astm), digestive, hepatice. Fulgii de ovăz sunt indicaţi și pentru cei care suferă de diabet zaharat sau de hiperlipidemie, fiind, totodată, un bun pansament pentru stomac. Lesne de consumat, ușor digerabili, fulgii de ovăz pot face parte din alimentaţia tuturor, fără nici o restricţie.

Alte forme comestibile sub care se prezintă ovăzul sunt făina, grișul și arpacașul.

Există reţete celebre pe bază de ovăz. Este și cazul mâncării numite porridge, preparat des întâlnit în Insulele Britanice și în Scandinavia. Pentru a se obţine efecte maxime asupra organismului, specialiștii recomandă consumarea ovăzului doar în perioada de iarnă.

De menţionat un fapt semnificativ: toată gama de preparate obţinute din ovăz au o calitate de excepţie – aduc liniște și echilibru celui care le consumă. Același efect îl au și saltelele umplute cu paie de ovăz, pernele cu pleavă și paie de ovăz, împletiturile din paie de ovăz.

”Dicționarul plantelor de leac” – Eugen Mihăescu și colaboratorii

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.