Oţetul – arma puternică împotriva bacteriilor

0
4541

OţetulAcru precum un măr necopt, oţetul acţionează împotriva bacteriilor şi fungilor, ameliorează mâncărimile provocate de înţepăturile ţânţarilor şi calmează durerile pricinuite de arsurile solare.

De asemenea, oţetul calmează tulburările digestive şi previne apariţia urechii înotătorului; dă strălucire părului şi catifelează pielea. Unele persoane afirmă că oţetul amestecat cu miere şi apă călduţă poate ameliora crampele şi durerile de picioare. Alţii folosesc oţetul pentru uscarea leziunilor herpetice. Oţetul poate fi folosit la fel de bine, ca alternativă la sărurile mirositoare, dacă o persoană are senzaţia de leşin.

Puneţi o picătură de oţet pe limbă şi veţi vedea imediat cât este de acru. Această aromă puternică este dată de concentraţia mare de acid acetic, care se formează atunci când bacteriile digeră lichidele fermentate. Acidul acetic se găseşte în organismul uman, dar poate fi produs şi pe scară industrială: milioane de tone se folosesc pentru producerea filmelor fotografice şi a fibrelor artificiale (de exemplu mătasea artificială).

Oţetul si Puterea acidului

Oţetul este o armă puternică de luptă împotriva bacteriilor. Insectele pot fi distruse printr-o cură cu oţet. In timpul Primului Război Mondial, rănile soldaţilor erau curăţate cu oţet, acest lucru fiind valabil chiar şi astăzi, dacă puteţi suporta, deoarece oţetul este un bun dezinfectant al rănilor şi al zgârieturilor. Este în acelaşi timp foarte eficient împotriva infecţiilor cu fungi. Cele mai multe dintre ele se vindecă dacă le trataţi cu o doză de oţet.

De asemenea, oţetul este bun şi pentru păr sau piele. Deoarece este un acid, oţetul reacţionează cu bazele rezultând o substanţă neutră – apa – precum şi nişte săruri. Tamponat pe piele sau folosit la clătirea părului, înlătu¬ră urmele de săpun, şampon sau balsam. Clătirea părului cu oţet ajută la înlăturarea mătreţii şi ameliorarea mâncărimilor scalpului.

Iată câteva utilizări ale oţetului:

– calmează tulburările gastrice.

Dacă suferiţi de indigestie din cauza lipsei de acizi în stomac (hipoaciditate), o linguriţă de oţet luată după ce aţi mâncat vă poate ajuta. (Bineînţeles, dacă aveţi prea mult acid în stomac – hiperaciditate, oţetul nu vă va face bine, ci dimpotrivă);

– de arsurile solare.

Oţetul este util, de asemenea, pentru ameliorarea inflamaţiilor care determină pruritul în zona arsă de soare;

– distruge bacteriile şi fungii.

Atunci când bacteriile sau fungii care se gă¬sesc în apă se localizează în canalul otic se produce afecţiunea numită urechea înotătorului. Oţetul are o acţiune dublă – luptă împotriva ambelor tipuri de invadatori – şi de aceea puteţi amesteca în părţi egale oţet cu alcool medicinal şi picuraţi în ureche pentru a vindeca această boală (dar nu puneţi nimic în ureche dacă credeţi că timpanul a fost rupt sau, dacă nu sunteţi sigur, mai bine cereţi sfatul unui medic);

– vindecarea piciorului atletului.

Inmuierea picioarelor în oţet reprezintă un tratament eficient pentru această afecţiune;

– înlătură alte mirosuri.

Conţinutul bogat în acid îi conferă un miros plăcut înţepător care poate învinge orice alte arome. Clătirea hainelor cu pu¬ţin oţet înlătură mirosul de fum de ţigară, împrospătează scutecele bebeluşi lor sau poate înlătura mirosul neplăcut de transpiraţie de la nivelul axilei sau picioarelor; calmează înţepăturile de insecte. Durerile care apar în cazul înţepăturilor produse atât de ţânţari, cât şi de meduze pot fi calmate cu oţet, care neutralizează substanţele iritante ajunse în piele. El poate, de asemenea, să amelioreze mâncărimile produse de urticarie; turnaţi oţet în apă şi tamponaţi uşor pielea cu un tampon de vată înmuiat în această soluţie;

– ameliorează durerile de cap.

Oţetul este unul dintre cele mai răspândite remedii casnice pentru durerile de cap. Metoda tradiţională este aceea de înmuiere a unei bucăţi de hârtie maro în oţet de mere şi aplicarea ei pe frunte. Puteţi, de asemenea, să înmuiaţi în soluţie o bucată de pânză pe care s-o înfăşuraţi în jurul capului. Nu se ştie sigur cum acţionează oţetul, dar multe persoane au încredere în această metodă.

– ameliorează durerile de gât.

Oţetul este, de asemenea, un remediu casnic utilizat cu încredere pentru durerile de gât. Unele persoane recomandă gargara cu o soluţie preparată dintr-o linguriţă de oţet într-o cană cu apă călduţă. Alte persoane folosesc un sirop preparat în casă prin combinarea în părţi egale de miere şi oţet de mere care trebuie însă agitat până se dizolvă mierea.

Mai acru decât strugurii

Călătorind în jurul lumii în căutarea varietăţilor de oţet, veţi găsi băuturi preparate din trestie de zahăr în Flipine, nucă de cocos în Thailanda, şi in China otet de vin din nre7 alb rosn san neom rare se foloseşte la aromatize (este foarte bun cu cartofi prăjiţi), oţetul din cidru (preparat din mere), oţetul din vin (făcut din struguri) sau oţetul alb, simplu, distilat, obţinut din cereale şi care este folosit la gătit şi ca dezinfectant casnic.

Oţetul din mere este cel mai recomandat şi preferat datorită proprietăţilor sale benefice asupra sănătăţii. Iată numai două motive. În primul rând, merele fermentate sunt bogate în pectine, un tip de fibre foarte bune pentru digestie. Şi, în al doilea rând, merele conţin acid malic, care, combinat cu magneziul din organism, ajută în lupta împotriva durerilor şi suferinţelor.

Vă puteţi prepara singur şi destul de uşor oţet în gospodărie, dar trebuie să folosiţi recipiente şi instrumente sterilizate pentru a evita contaminarea bacteriană. Să începem cu cidrul sau vinul; fermentaţia se poate grăbi prin adăugarea unui „miez” – cu alte cuvinte o maia de oţet care declanşează procesul de fermentaţie. Atunci când veţi căpăta experienţă în prepararea oţetului, veţi putea să recunoaşteţi momentul când băutura este gata.

Odată ce băutura obţinută este îmbuteliată în sticle, care sunt astupate ermetic şi depozitate, se poate păstra luni de zile. Dar, pentru a prepara un remediu acasă, puteţi folosi orice alt tip de oţet din comerţ.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here