Osteopenia şi osteoporoza

0
1418

Osteoporoza și osteopenia

Osteopenia – nu simți până nu ajungi la osteoporoză! Osteoporoza – nu simți până nu ajungi la fractură!

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o boală caracterizată prin scăderea masei osoase, ducând la fragilizarea acesteia şi la creșterea riscului de fractură.

Osteoporoza este asimptomatică până în momentul apariției fracturilor. Fracturile pe fond de osteoporoză pot fi evenimente majore, cunoscute (de exemplu fracturile ortopedice de col femural) sau silențioase (vertebrale), determinând deformări tardive. Fracturile de col femural generează invaliditate comparabilă cu cea după accidentele vasculare cerebrale şi mortalitate deosebit de mare.

În România, una din trei femei cu vârsta peste 55 ani suferă de osteoporoza sau osteopenie (stadiul premergător osteoporozei).

Printre cauzele apariției acestei boli se numără menopauza, corti-coterapia, poliartrita reumatoidă, vârsta înaintată, activitatea fizică scăzută, greutatea corporală redusă, consumul de alcool, fumatul, deficitul de vitamina D şi calciu.

De ce e important să tratăm osteopenia?

Osteopenia reprezintă stadiul premergător osteoporozei. Dacă este tratată corespunzător, evităm apariția bolii şi complicația cea mai de temut – fractura de fragilitate.

Citiți și O afecțiune “silențioasă”.

Cum diagnosticăm osteopenia?

Diagnosticul se stabilește prin efectuarea măsurătorii densității minerale osoase cu ajutorul ultrasonometrului calcanean sau cu ajutorul DEXA.

Este important să calculăm riscul de fractură pe 10 ani?

Este foarte important să calculăm acest risc, pentru că, în funcție de el, putem avea nevoie de tratament. El se calculează cu ajutorul FRAX®, disponibil şi în România din 2011. FRAX® este un instrument elaborat de Organizația Mondială a Sănătății pentru a evalua riscul de fractură osteoporotică.

Cum tratăm osteopenia?

În funcție de factorii de risc şi indicele calculabil prin metoda FRAX al riscul de apariție a fracturilor este stabilit un tratament adecvat de către medicul competent în managementul bolii.

Calciul este necesar alături de vitamina D în tratamentul osteopeniei şi osteoporozei, dacă nu există contraindicații.

Alimente indicate

Vitamina D are un efect puternic de creștere a absorbției calciului din tractul intestinal. Menținerea suficienței de vitamina D este necesară şi se poate obține prin expunere la soare, adoptarea unei diete bogate în untură de pește din ficatul peștilor slabi (ulei din ficat de morun, ulei din ficat de cod, hering), peștele gras (somon în ulei), unt, gălbenuș , icre, ficat de vită, cereale îmbogățite cu vitamina D, lapte integral, lapte de soia şi produse lactate nedegresate, iaurt, drojdie de bere, anumite tipuri de pâine, margarină.

Citiți și Plantele leguminoase și valorile lor nutritive – O alegere adecvată pentru post.

Expunerea la soare

Calendarul de expunere la soare este, de asemenea, un factor major. Expunerea la soare trebuie să aibă loc atunci când razele UV-B sunt prezente. Dozarea reală de expunere la soare este destul de complexă, deoarece presupune cunoașterea cantității de UV-B prezente şi este dependentă de culoarea pielii. Cantitatea de UV-B nu este o constantă. Este o variabilă majoră şi este influențată de o serie de factori:

  • latitudine – în nord există mai puține UV-B;
  • momentul anului – practic, nedisponibile iarna, sau în cantitate foarte mică;
  • nori – pot bloca UV-B;
  • poluare – smogul şi ozonul pot bloca UV-B;
  • altitudine – cu cât e mai mare altitudinea, cu atât mai puţine raze UV-B vor ajunge;
  • persoana-persoanele în vârstă au mai puțină eficiență în producerea în mod substanțial de vitamina D;
  • pigmentarea cutanată – pielea închisă necesită mai mult timp de expunere la UV-B pentru a produce vitamina D.

Este important de știut nivelul de expunere UV-B. Spre deosebire de strategia tipic americană “mai mult este mai bine”, nu este cazul de expunerea la UV-B mai mult timp. Expunerea prelungită nu va crește producția de vitamina D, dar va crește pericolul de afectare a pielii prin apariția arsurilor sau a cancerului cutanat.

De reținut!

Atât osteopenia, cât şi osteoporoza sunt aparent asimptomatice până la fractură.

Fractura la pacienții suferind de acesta boală poate apărea foarte ușor – mici lovituri, căzături sau chiar fără motiv evident.

Dacă sunteți diagnosticați cu osteopenie/osteoporoză este necesară şi calcularea riscului de fractură osteoporotică pe 10 ani – FRAX. Rugați medicul să îl calculeze.

Specialitățile medicale care se ocupă de această boală sunt reumatologia şi endocrinologia.

Tratamentul pentru această boală nu trebuie întrerupt! Doar pentru că nu doare acum nu înseamnă că nu va apărea fractura şi multitudinea de complicații ale acesteia.

Nu vă expuneți prelungit la soare, pentru că nu veți sintetiza mai multă Vitamina D în schimb va crește riscul de apariție a arsurilor sau a cancerului de piele.

Dr. Cristina Simion, Dona info, nr. 47

osteoporoza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here