Care sunt plantele menționate în Biblie (12) – ORZUL

0
251

orzul

Care sunt plantele menționate în Biblie – Orzul

Orzul – mențiuni biblice

Tonic general și al sistemului nervos, fortifiant cardio-vascular, drenor hepatic și reglator al tensiunii arteriale, orzul este o plantă des menționată în Sfânta Scriptură. Considerat „panaceu universal”, bun pentru toate bolile, orzul (boabele ca atare sau încolțite) este folosit din timpuri imemoriale. Biblia menționează că orzul era ofranda consfințită de Dumnezeu, fiind o plantă mai răspândită decât grâul, în Țara Sfântă. Pâinea din orz era foarte prețuită, ea hrănea mulțimile și simboliza prosperitatea. În Noul Testament găsim mărturia faptului că pâinea înmulțită și împărțită de Iisus era din orz.

„Și I-a zis unul dintre ucenicii Săi, Andrei, fratele lui Simon Petru: ‘Este aici un băiat care are cinci pâini de orz și doi pești. Dar ce sunt ele la atâția?…’ Și a zis Iisus: ‘Faceți-i pe oameni să se așeze.’ Și era iarbă multă în acel loc. Deci s-au așezat bărbații, în număr ca la cinci mii. Și Iisus a luat pâinile și, mulțumind, a dat ucenicilor, iar ucenicii, celor care ședeau; asemenea și din pești, cât au vrut aceștia. Iar după ce s-au săturat, le-a zis ucenicilor Săi: ‘Adunați fărâmiturile care au rămas, ca să nu se piardă ceva.’ Deci au adunat și au umplut douăsprezece coșuri de fărâmituri care au rămas din cele cinci pâini de orz de la cei ce mâncaseră.” (Noul Testament, Ioan 8:13)

Simbol al prosperității

Dumnezeu a făgăduit fiilor lui Israel o „țară de grâu și de orz”, iar îngerul Domnului îi lasă lui Bie, cel mâhnit, care cutreieră Pustia, „o azimă de orz și un urcior de apă”. Orzul ca ofrandă apare în Vechiul Testament:

„Dacă cineva Îi va afierosi Domnului o țarină din moșia sa, prețuirea se va face după sămânța cu care ea se seamănă: cincizeci de sicli de argint pentru o măsură de orz.” (Vechiul Testament, Leviticul)

Citiți și Care sunt plantele menționate în Biblie (10) – Pelinul.

Orzul ca plantă medicinală

Cu un conținut ridicat de proteine, grăsimi, săruri minerale și substanțe extractive neazotate, orzul prezintă deopotrivă calități nutritive și medicinale. Este utilizat în industria alimentară, de la panificație la industria berii. Este indicat în multe afecțiuni, cum ar fi cele ale aparatului urinar, dizenterie, artrită, reumatism, bronșită cronică, tuberculoză, insomnie. Extern, se aplică pe piele în caz de eczeme, acnee, ulcer varicos, tromboflebită. Studii recente certifică faptul că orzul are proprietăți benefice în diabet, hepatită, colesterol mare.

Surse bibliografice consultate și citate: „Plante și miresme biblice – Hrană pentru suflet și trup” – Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru

Mihaela Mușetescu

Citiți și Care sunt plantele menționate în Biblie (11) – MĂRUL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here