100 de ani de la nașterea lui Orson Welles

0
191
Welles ReligionRegizor, scenarist, cineast, inițiator al unei noi ere în filmul american, depășind cu mult gustul epocii și așteptările publicului, personaj „bigger than life” prin geniul său de sorginte renascentistă, Orson George Welles se încadrează în parametrii unei existențe și, implicit, ai unei opere plasate sub semnul excepționalului.

Născut la 6 mai 1915 în Kenosha, Wisconsin, Virginia, SUA, fiu al unei familii înstărite, tatăl său fiind un industriaș pasionat de invenții, Welles a urmat, între anii 1926-1930, Școala Todd din Woodstock (Illinois) unde a descoperit pasiunea pentru teatru, și apoi Academia de Arte din Chicago, potrivit biography.com, citat de Agerpres.

A mințit pentru a urca pe scenă
La vârsta de 16 ani, călătorind prin Europa s-a oprit la Dublin, în Irlanda. Aici s-a prezentat în fața directorului teatrului „Guild”, pretinzând că are 25 de ani și că este un mare star american.

A fost acceptat. Prima sa apariție pe scenă, în rolul principelui Wuttenberg în piesa „Jew Suss” a captivat publicul, potrivit sursei amintite.

Festival de teatru la Woodstock

În 1934, a organizat un festival de teatru la Woodstock. El s-a întors în Europa în compania trupei de teatru a Catharinei Cornell. El a jucat cu succes roluri shakespeariene pe scenele de pe Broadway. În perioada următoare, întors definitiv în America, a fondat împreună cu John Houseman, în cartierul Harlem din New York, „Negro People Theatre”, care s-a deschis în 1936 cu „Macbeth”. A fondat apoi Mercury Theatre, care și-a deschis porțile, în noiembrie 1937, cu „Julius Caesar”.

Orson Welles a regizat în această perioadă numeroase piese de teatru, pe care le-a transpus și în undă radiofonică pentru cunoscutul post de radio CBS. Este foarte cunoscut pentru transpunerea în undă și interpretarea excepțională a romanului „Războiul lumilor”, scris de G. H. Welles.

Actor de cinema

În 1940, a început să regizeze filme și să-și croiască totodată o carieră de actor de cinema. Printre cele mai importante creații regizorale și actoricești ale lui Orson Welles se numără: „Citizen Kane”/Cetățeanul Kane (1941); „Macbeth” (1948), „Othello”(1952); ‘The Trial /Procesul (1962), „Falstaff” (1966), la care se adaugă prestația sa actoricească în: „Jane Eyre” (1943) și „Moby Dick” (1999).

În anul 1982, a primit premiul „Legiunea de onoare” conferit de președintele Franței, Francois Mitterand, ca răsplată pentru munca depusă la pelicula „Cetățeanul Kane”.

Regizor model

A exercitat o influență incontestabilă asupra multor regizori precum Stanley Kubrick sau Francis Ford Coppola, a fost un artist precoce dovedind o afinitate față de opera lui Shakespeare, la fel ca și pentru cea a lui Montaigne, și și-a lăsat amprenta sa de neuitat asupra istoriei radio-ului, relatează cinemagia.ro.

Orson Welles a fost căsătorit de trei ori, cu Virginia Nicholson, cu Rita Hayworth și cu Paula Mori. Cu fiecare soție a avut câte un copil (două fiice și un fiu).

A realizat ultimul său interviu la 10 octombrie 1985, cu doar două ore înainte de a muri, când a apărut în show-ul lui Merv Griffin, la Hollywood, în Los Angeles.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.