Organizaţia Mondială a Sănătăţii: taxele pe tutun salvează vieţi

0
161
descărcareCreşterea preţului tutunului prin taxare este cea mai eficientă politică pentru reducerea consumului de tutun şi salvarea de vieţi, potrivit unui comunicat al Biroului regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Consumul de tutun este principala cauză de deces, ducând anual la moartea a 6 milioane de oameni global, dintre care 1,6 milioane doar în regiunea OMS Europa (care include 53 de state europene şi din Asia Centrală), şi este cauza majoră a unor boli netransmisibile precum cancerul pulmonar şi bolile cardiace.
Estimările OMS arată că dacă toate ţările ar creşte cu 50% taxele pe ţigări, numărul fumătorilor ar scădea cu 49 de milioane, iar cel al deceselor atribuite fumatului – cu 11 milioane. În medie, creşterea cu 10% a preţului ţigărilor prin sporirea taxelor, ar reduce consumul de tutun cu 4% în ţările cu venituri mari şi cu 5% în cele cu venituri medii şi mijlocii. OMS recomandă ca taxele să reprezinte cel puţin 75% din preţul celei mai populare mărci de ţigarete. Dintre cele 53 de state ale OMS Europa, 26 respectă această regulă, ceea ce face ca Europa să fie liderul global în taxarea şi preţul tutunului, faţă de celelalte regiuni OMS.
De cele mai mari beneficii ale creşterii preţurilor prin taxare se bucură oamenii cu cei mai puţini bani, inclusiv tinerii. Efectele creşterii preţurilor asupra tinerilor este semnificativ, reducând consumul de 2-3 ori mai mult decât în rândul adulţilor. Un studiu din 2010 realizat în 20 de ţări cu venituri medii a constatat că o creştere cu 10% a preţului ar reduce cu 18% consumul în rândul tinerilor cu vârsta medie de 14 ani, de trei ori mai mult decât pentru adulţi.
Renunţarea la fumat aduce multe beneficii pentru sănătate, unele din ele după puţin timp. De pildă, la doar un an de la încetarea fumatului, riscul de boală coronariană al fostului fumător  este la jumătate din cel al unui fumător. Riscul de accident vascular cerebral scade până la cel al unui nefumător la 5-15 ani de la renunţarea la fumat. La 10 ani de la oprirea fumatului, riscul cancerului pulmonar ajunge la jumătate din cel al unui fumător, şi descreşte riscul cancerelor oral, de gât, esofagian, de vezică urinară, de col uterin şi pancreatic.
Sursa: sanatateatv.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here