Sunt fructele şi legumele organice mai hrănitoare şi sănătoase decât cele convenţionale?

0
1081
fructe_si_legume-organicAlimentaţia bio câştigă din ce în ce mai mult teren în rândul cumpărătorilor moderni, în condiţiile în care piaţă este tot mai împânzită de alimente contaminate, crescute cu îngrăşăminte sintetice sau pesticide care predispun la cancer, obezitate, probleme hormonale şi alte boli grave.

Cu toate acestea, foarte puţini dintre cei care ajung în faţă tarabelor înţeleg exact ce înseamnă termenul de „organic” sau „bio” ori cât de diferite sunt alimentele ecologice de cele modificate genetic.

Ce înseamnă organic?

Deşi auzi peste tot că sunt mai bune şi sănătoase, probabil că ţi-a trecut, la un moment dat, prin minte întrebarea: ce înseamnă, până la urmă, termenul de aliment organic?

Agricultură organică este un sistem ecologic de producţie care promovează şi sporeşte biodiversitatea, ciclurile şi activitatea biologică a solului. Se bazează pe utilizarea minimă a îngrăşămintelor şi practicilor de cultivare din afară fermelor. În agricultură ecologică, fermă este un „organism” care-şi refoloseşte constant resursele proprii pentru cultivarea plantelor şi creşterea animalelor.

Seminţele provin întotdeauna de la recolte deja existente; fertilizatorii sunt 100% naturali şi sunt obţinuţi de la animale. Compostul este obţinut din resturi vegetale.

„Organic” înseamnă că alimentele sau produsele organice nu sunt crescute sau obţinute cu îngrăşăminte, medicamente sau alte substanţe chimice. De exemplu, păsările crescute organic pot fi supuse diverselor tratamente medicamentoase, în cazul unor afecţiuni, însă doar sub atentă supraveghere a veterinarilor şi cu substanţe care nu afectează sănătatea omului.

Singura diferenţă este că îngrăşămintele sunt naturale. Apoi, nu se folosesc pesticide toxice, nicidecum că sunt total lipsite de fertilizatori de creştere.

Alimentele inscripţionate cu organic sunt 100% naturale?

Nu tot ce este organic este 100% natural, cu excepţia cazurilor în care pe eticheta se precizează „100% bio sau organic”, ceea ce înseamnă că respectivele produse au fost obţinute pe cale naturală, din seminţe organice şi fertilizatori naturali. Însă multe dintre alimentele comercializate pe piaţă conţin doar 95% ingrediente organice, restul de 5% putând constă în îngrăşăminte chimice la fel că în cazul produselor obişnuite.

Pe etichetele altor produse poate scrie că sunt 70% organice sau 50% bio. Foarte puţine alimente sunt 100% organice, fără nicio urmă de pesticide sau alte ingrediente chimice în ele.

Sunt fructele şi legumele organice mai hrănitoare şi sănătoase decât cele convenţionale?

Primul impuls este să spui „da”, însă mulţi nutriţionişti te-ar contrazice. Sunt considerate mai sănătoase, întrucât nu sunt tratate şi crescute cu substanţe toxice. Conţinutul lor nutritional este, insa, acelaşi şi în cazul alimentelor obişnuite şi al celor organice.

Îngrăşămintele chimice şi pesticidele nu par să afecteze calităţile nutritive ale alimentelor. Într-un articol publicat în 2009, în American Journal of Clinical Nutrition, nutriţioniştii sunt de părere că nu există încă dovezi suficiente conform cărora nutrienţii ar fi afectaţi de astfel de aditivi de creştere. Mai mult decât atât, unii nutriţionişti consideră că unele fructe sau legume tratate chimic pot fi la fel de sănătoase precum cele organice. Este vorba de unele fructe şi legume care se consumă fără coajă. Multe dintre pesticidele folosite pentru cultivare şi creştere rămân în coajă, fără a afecta conţinutul acestor alimente.

Dacă sunt organice, înseamnă că nu sunt deloc modificate genetic?

Modificarea genetică a produselor contravine principiilor alimentaţiei organice şi se substrage definiţiei acesteia. Reglementările impuse de Uniunea Europeană au revizuit această interdicţie. La ora actuală, acestea permit că produsele care conţin urme de contaminare cu elemente modificate genetic în proporţie de 0. 9% să fie catalogate drept organice şi să fie comercializate că atare.

De ce sunt alimentele organice mai scumpe decât cele obişnuite?

Produsele organice trec prin proceduri laborioase şi complexe; ele sunt protejate de substanţe toxice şi pentru a creşte natural, fără adjuvanti chimici. Timpul pentru obţinerea acestor alimente este mai mare, iar costurile de producţie la fel. De aceea, costă mai mult decât echivalentele lor convenţionale.

În plus, aceste alimente sunt produse la scară mult mai mică. Ele se alterează şi se degradează mai repede. Acest lucru înseamnă că fermierii trebuie să-şi acopere costurile de producţie din mai puţină marfă decât alţi producători. Este şi motivul pentru care pun un adaos mai mare la preţul de raft.

Alimentele organice din alte ţări sunt sigure?

Poţi cumpără produse organice de orice provenienţă. Dacă au ajuns pe rafturile magazinelor din România, înseamnă că au trecut de ochii critici ai autorităţilor şi organelor avizate cu aprobarea acestor produse de consum, deci că sunt sigure.

Pesticidele de pe produsele obişnuite nu sunt îndepărtate în timpul spălării cu apă?

Din păcate, îngrăşămintele chimice şi pesticidele cu care sunt forţate multe fructe şi legume să crească nu se pot îndepărta doar cu apă, întrucât acestea pătrund fie în coajă, fie în pulpă şi sunt ingerate la consum.

Hormonii de creştere şi pesticidele nu sunt îndepărtate nici măcar prin procesare termică – fierbere sau congelare. Cu toate acestea, spălarea corectă a legumelor şi fructelor sub un jet de apă rece şi ştergerea lor cu un prosop curat înainte de consum sunt esenţiale pentru îndepărtarea bacteriilor şi a altor microorganisme care pot pune în pericol sănătatea.

Sunt fructele şi legume bio mai gustoase decât cele convenţionale?

Că şi în cazul conţinutului nutrițional, nu există încă dovezi ştiinţifice care să ateste că produsele organice ar fi mai gustoase decât cele obişnuite. Cu toate acestea, o parte dintre specialişti consideră că folosirea pesticidelor şi accelerarea creşterii fructelor şi legumelor ar afecta, printre altele, şi gustul acestor alimente. Gustul produselor organice rămâne, în ultima instanţa, la aprecierea fiecărui consumator în parte.

Sursa:copilul.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.