În premieră pentru o orchestră din România, „Orchestra Română de Tineret” a evoluat astăzi, 24 iunie în cadrul unui concert extraordinar în Sala Filarmonicii din Berlin, ca invitat de onoare în cadrul Festivalului European de orchestre de Tineret de la Berlin – „Young Euro Classics”.
La ediţia din acest an, Festivalul „Young Euro Classics” comemorează 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial. Cu acest prilej, organizatorii au selecţionat cele mai bune şase orchestre de tineret din întreaga lume, una de pe continentul american (SUA), una din Asia (China) şi patru din Europa – România, Franţa, Germania şi Rusia.
Devenită vedetă de clasă internaţională după ediţia din 2012 a prestigiosului festival berlinez, „Orchestra Română de Tineret”, condusă de dirijorul Cristian Mandeal, revine acum ridicând ştacheta performanţei artistice. Publicul de la Sala Radio şi de la Ateneul Român a avut şansa de a vedea şi de a asculta pe viu un concert captivant, de reală clasă internaţională, în avanpremiera evoluţiei în faţa exigentului public berlinez.
Din anul 2014, Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” a început să se ocupe de activitatea „Orchestrei Române de Tineret”, odată cu preluarea conducerii instituţiei de către Marin Cazacu.
Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008, la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei „Prietenii muzicii – Serafim Antropov”.
Membrii săi, majoritatea cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni tineri muzicieni la nivel naţional.
Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare de maestrul Cristian Mandeal. Proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană” a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene.
Concertele susţinute anual între 2008 şi 2013 în cadrul Festivalului Internaţional „Enescu şi muzica lumii” la Sinaia, Buşteni, Sibiu, Braşov şi Bucureşti au constituit adevărate triumfuri. Apariţiile strălucitoare de pe scena Ateneului Român începând cu anul 2009, în cadrul concertelor „December Music Flavours” şi „Spring Music Flavours”, organizate de „Lanto Communication”, concertul extraordinar „Eurovision – Tineri muzicieni” au fost foarte apreciate de public şi elogiate de critica de specialitate.
Evoluţia impresionantă şi succesele obţinute în aceşti ani au culminat cu prezenţa în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu“ din 2011 şi 2013, care au confirmat aşteptările acestui proiect.
În noiembrie 2011, Orchestra a devenit membră a „EFNYO” (European Federation of National Youth Orchestras).
In 28 şi 31 ianuarie 2012 a fost invitată să susţină concerte de mare prestigiu la Paris şi, respectiv, Strasbourg, în cadrul unui proiect cultural european.
În 2012, pe lângă cele 8 proiecte ce s-au desfăşurat în România, „Orchestra Română de Tineret” a fost invitată să concerteze în deschiderea primei ediţii de la Bucureşti a Festivalului Internaţional „Sergiu Celibidache” şi să susţină un concert extraordinar în cadrul prestigiosului Festival Internaţional „Young Euro Classic“ de la Berlin, la data de 4 august 2012.
În vara anului 2013, orchestra a susţinut două concerte extraordinare în Italia, la Roma, pe cea mai prestigioasă scenă de concerte din Italia, „Auditorium Santa Cecilia”, şi la Festivalul de la Ravello, cel mai cunoscut festival de vară din Europa.
Dirijorul american Lawrence Foster aprecia:
„Viitorul vieţii artistice din România este legat de aceşti tineri fantastici cu care lucrez”, „Aceasta este imaginea pentru România. Asta face Festivalul Enescu pentru România: pune în lumină aceşti oameni minunaţi”.
Presa italiană sublinia: „Aceşti tineri muzicieni români, conduşi de maestrul Cristian Mandeal, au dat dovadă de o impresionantă spontaneitate, scoţând în relief toate culorile timbrale ale lucrărilor interpretate”.
Cronicile din presa berlineză exprimă în termeni foarte clari calitatea acestei orchestre: „Orchestra Română de Tineret dă tot ce este mai bun, în adevăratul sens al cuvântului. La asemenea prezenţă şi concizie precum şi intonaţie infailibilă unii profesionişti pot doar să viseze. Charismaticului dirijor Cristian Mandeal i s-ar cuveni un loc la un pupitru berlinez, dacă se ia în considerare felul în care reuşeşte să transpună lucrarea lui Rahmaninov, «Dansuri simfonice». Mandeal îşi permite fermate lungi, o agogică consolidată şi efecte înălţătoare, iar tinerii muzicieni par să-l urmeze necondiţionat”, scria în „Der Tagesspiegel” din 6 august 2012 criticul Christian Schmidt.
Cristian Mandeal s-a dovedit a fi un dirijor riguros, eficient şi concentrat.
Stilul său dirijoral impecabil a fost recepţionat cu uşurinţă şi fără concesii de către orchestră, atât în cazul izbucnirilor din lucrarea lui Dan Dediu, «Frenesia», cât şi în cazul «Dansurilor Simfonice» de Rahmaninov, pline de ritm şi de culoare. Au fost remarcabile momentele de solo, în mod special cele pentru suflători. Faţeta aventuroasă a orchestrei a fost confirmată de interpretarea lucrării lui Enescu, «Rapsodia Română», un dans ca un vârtej ameţitor. (…) Iată o ochestră care îşi poate reprezenta ţara cu mândrie, la nivel internaţional”, nota Clemens Goldberg, la „Kulturradio” Berlin.
„Ceea ce realizează Marin Cazacu, Cristian Mandeal şi Horia Andreescu reprezintă o veritabilă investiţie pentru viitorul vieţii noastre muzicale, pentru viitorul culturii noastre”, concluziona Dumitru Avakian.
„Orchestra Română de Tineret” înseamnă un prezent minunat şi un viitor promiţător al muzicii simfonice româneşti.
Ea este garanţia că vitalitatea artei interpretative există în toate colţurile ţării. Şi poate mai important, Orchestra Română de Tineret a devenit o sublimă motivaţie pentru actualele generaţii de elevi şi studenţi, a devenit un ţel care trebuie atins!
Sursa: cotidianul.ro
Jurnal Spiritual