Loreta Popa
Teatrul Naţional Radiofonic a aniversat la 13 ianuarie 85 de ani de la prima emisiune de umor „Ora veselă”.
La prima audiţie cu public de la Hotelul Ramada Majestic de anul acesta au fost prezentate cele mai frumoase momente interpretate de marii noştri comici, atent selecţionate de Silvia Cusursuz şi Mircea Zăvoianu din fonoteca „Orei vesele”. Aceasta a fost prima selecţie din ciclul de emisiuni generate de proiectul numit Mari actori de comedie – 85 de ani de Umor Radiofonic Românesc, care este programată pe Radio România Cultural.
„Ora veselă”, sinonimă cu umorul şi buna dispoziţie, a început să fie transmisă în eter la 17 ianuarie 1929.
Atunci, conducătorii programului literar-artistic, profesorul Gheorghe Mugur, poetul Vasile Voiculescu şi scriitorul Horia Furtună, au simţit că Radioul avea nevoie de vorbe de duh care să descreţească frunţile ascultătorilor.
La început, de texte şi de interpretare s-a ocupat cunoscutul actor Ion Manu.
A venit apoi 1 octombrie 1932, când într-o duminică, la ora 14.00, s-a auzit pentru prima oară celebrul refren „Alo, alo, aici e radio, Stroe şi Vasilache!” Aceşti băieţi talentaţi, textieri, interpreţi, compozitori, actori au cucerit inimile tuturor ascultătorilor.
Fiecare efort al acestora îşi avea răspunsul în râsul sănătos, iubirea şi căldura ascultătorilor. Astăzi, tinerilor le este greu să înţeleagă cum se trăia înainte vreme, când doar semnalul Radioului se auzea în casele oamenilor. Oricine se făcea auzit aici devenea imediat o celebritate, iar actorii cu atât mai mult au beneficiat de această minunată ocazie de a ajunge la inimile ascultătorilor.
Semnalul „Orei vesele” a fost preluat mai târziu de un alt cuplu de actori foarte iubit de public, Horia Şerbănescu şi Radu Zaharescu, cu al lor „Ora veselă, doamnelor, Ora veselă, domnilor, ore vesele pleacă-n zbor către inimile tuturor!”.
Cu trecerea timpului evident că şi titlul acestei emisiuni de umor s-a schimbat, de la „Comici vestiţi la microfon”, „Radio Magazin”, „La microfon satira şi umorul”, până la „Unda veselă”.
Printre cei care au fost „prezenţi” la cea dintâi emisiune a acestui an s-au numărat Radu Beligan, Alexandru Giugaru, Grigore Vasiliu Birlic, Mircea Crişan, Horia Şerbănescu, Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Dem Rădulescu, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel.
Cei care au colaborat la succesul „Orei vesele” sunt infinit mai mulţi, de fapt toată floarea comicilor noştri s-a perindat în studioul radio timp de 85 de ani. Dar dintre toţi cei care au pus şi umăr şi suflet pentru ca „Ora veselă” să rămână pe primul loc în topul preferinţelor, unul s-a făcut remarcat prin tenacitate, blândeţe, bunătate, eleganţă şi şarm personal.
Astfel că realizatorii acestei selecţii au decis că se cuvine să-şi amintească de cel considerat părintele şi mentorul tuturor, regizorul artistic Ion Vova, de la a cărui dispariţie au trecut iată deja trei ani.
Umor subtil, fără vulgaritate, muzică de calitate, cam asta se auzea la „Ora veselă”.
La evenimentul prezentat de redactorul şef al Redacţiei Teatru a Radio România, Attila Vizauer, şi realizatoarea Silvia Cusursuz au luat parte pe lângă ascultători care nu au uitat bucuria acelor zile în care „Ora veselă” le umplea sufletele, şi autori, jurnalişti, oameni de teatru, actori de comedie şi realizatori radio. Şi-a făcut simţită prezenţa şi îndrăgitul actor Alexandru Arşinel, care avea o lacrimă în colţul ochilor auzind glsurile colegilor săi ce nu mai sunt printre noi şi nu a încercat deloc să o ascundă.
Bijuteriile de umor sub numele „Orei vesele” se vor ridica precum pasărea Phoenix, din propria cenuşă.
Suntem siguri că această tradiţie nu se va pierde cât timp va exista chiar şi un singur ascultător pe recepţie.
Asculta: http://radio-online.ro/