Aproape 500.000 de români îşi serbează onomastica de Sf. Ștefan

0
142

ŞtefanAproape 500.000 de români îşi sărbătoresc onomastica  Sfântului Arhidiacon Ştefan.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, numele Sfântului Arhidiacon este purtat de 415.276 de români, dintre care 301.609 sunt bărbaţi şi 113.667 sunt femei.

Majoritatea bărbaţilor sărbătoriţi, respectiv 269.336, poartă numele Ştefan, 3.255 se numesc Ştefănel şi alţi 500 au fost botezaţi Fane.

Dintre femeile sărbătorite, 80.464 se numesc Ştefania, 22.630 sunt Ştefana şi 9.193 Fănica.

Sfântul Ştefan era de neam ales şi provenea din semintia lui Avraam. În limba greacă, Ştefan înseamnă “coroana” şi se referă atât la râvnă de care acesta a dat dovadă în a face cunoscută lucrarea lui Iisus Christos cât şi la faptul că el, Sfântul, este primul dintr-un nesfârşit şir de martiri din lumea creştină.

Cu această ocazie, creştinii ortodocşi sunt îndemnaţi să-şi rezolve toate conflictele şi să respecte tradiţia. Cei care au probleme de sănătate sau se judecă prin instanţe de mulţi ani, sunt îndemnaţi să aducă în casa lor o icoană sfinţită cu Sfântul Şefan. Tot în această zi, românii ar trebui să evite plimbările la munte sau în locuri izolate. În anumite regiuni din Muntenia se pregătesc Pâinicile lui Ştefan. Acestea sunt realizate dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, uns cu miere şi de formă rotundă. Aceste pâinici amintesc de pietrele care l-au ucis pe martir.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here