Omul de „sub” și cel de „deasupra” vremurilor

0
288

”Natura ne aseamănă. Educația ne deosebește” (Confucius).

steleEste cunoscută „scuza” cronicarului moldovean: „omul este sub vremuri”. Adevărul omului e ca moda; azi se poartă mai lung, mâine mai scurt, azi o croială, o pieptănătură sau frizură, mâine altele și așa mai departe până când totul o va lua de la capăt.

Adevăruri „de nezdrucinat” s-au „năruit” cu timpul dovedindu-se mincinoase. Subiectiv, fiecare om are dreptatea sa și unii chiar mor pentru ea. Pe crucea fiecărui răposat, ar trebui scris: „Aici zace un om care a avut dreptate!”. În numele unor dreptăți au fost condamnați și omorâți oameni. S-au distrus edificii, comori ale istoriei și, mai ales, vieți. Și uite așa, precum într-un basm, s-a scurs istoria omenirii, fără ca omul să învețe prea multe.

Copilul, ca și omenirea la începuturile sale, trebuie deprins, începând cu lucruri „digerabile” de mintea lui. Sufletul lui, intelectual, sentimentul și voința, componentele sale, apar ca un pământ reavăn, din care va răsări înzecit sau însoțit orice sămânță.

Dacă în acest suflet „pus” să rodească se va cultiva Binele sub formă de adevăr, de frumos, de bună conviețuire, de milă față de cel slab, de dragoste și respect, lumea va fi beneficiara acestei „culturi” și întreaga ființă se va dezvolta armonic. Dar, dacă în acest suflet „reavăn” va pătrunde necinstea, „descurcăreala”, viclenia, ura, invidia, egoismul, răzbunarea, dorința de a călca peste oricine și orice în lupta de a se „realiza”, rodul răului va suferi însutit răsfrângându-se tot asupra societății.

„Ortodoxia, Dimensiune românească”, Pr. Ioan Gherasim

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.