Olympia – unul dintre locurile pitorești din Grecia

0
342
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Olympia – unul dintre locurile pitorești din Grecia˶Nu există nici o îndoială că poți vedea sau auzi multe lucruri minunate în Grecia; dar cu adevărat divine sunt misterele din Eleusis și jocurile din Olympia˝. (Călătorul Grec Pausanias – 143-176 d. Hr)

Probabil că mulți dintre cei care se adună la fiecare patru ani pentru a privi sau a lua parte la Jocurile Olympice, nu realizează că ele sunt o tradiție veche de secole. Totul a început cu ceremoniile complexe (˶jocuri˝) în Grecia. Ele sunt atestate documentar din anul 776 î. Hr.

Acestea se țineau la Olympia, în nord-vestul Peloponeslui, aflat în sudul Greciei și în decursul secolelor a devenit cea mai mare ceremonie panelenă.

Aici, unde jocurile sportive erau ˶acasă˝, grecii de pe continent, cei din insule și cei din coloniile din Asia Mică, India și nordul Africii se întreceau pentru a câștiga mult râvnita cunună de măslin, glorie pentru ei și cetatea lor.

Centrul ˶jocurilor˝ era Altis sau ˶pădurea sacră˝, o parcelă de pământ măsurând 180 pe 150 metri. Era împrejmuită de ziduri din trei părți și mărginită de dealul lui Cronos în cea de a patra.

Olympia este unul din locurile foarte frumoase ale Greciei.

Apele râului Alpheus și ale afluentului său Cladeus străbat o vale largă cu vegetație abundentă; aceasta este punctată de verdele întunecat al chiparoșilor.

Aerul este îmbălsămat de mireasma pinilor. Primăvara florile împodobesc verdele ierbii în culori demne de paleta unui pictor impresionist.

Nu este de mirare că Pausanias, călătorul grec care a vizitat Olympia în 174 d. Hr. constata că atmosfera jocurilor este impregnată de spirit divin.

Astăzi, din templele, statuite și alte monumente care împodobeau locul au mai rămas doar ruine.

Cutremurele și revărsările râului Alpheus au afectat în timp și peisajul.

Totuși, în urma săpăturilor arheologice intensive conduse de o echipă germană la sfârșitul secolului trecut și începutul secolului nostru a fost redată forma de bază a Altisului și dezgropate fundațiile mai multor clădiri.

Șiruri de elegante coloane canelate, delimitau zona în care se afla așa numitul gymnasium, unde se antrenau alteții și palaestra, o reședință cu un teren de antrenament pentru luptători, ambele aflate chiar lângă Altis. În acelașii perimetru, printre pietre cenușii, risipite precum fragmente de gheață rămase după o glaciațiune se văd ruinele Prytaneum-ului, o clădire ce adăpostea vatra sacră în care ardea perpetuu focul.

Palestra de la Olympia, aflată chiar la vest de Altis era reședință și teren de atrenament pentru luptători.

Vestiarele dădeau către curtea centrală, care era înconjurată de o elegantă colonadă. Aici, în timp ce spectatorii adunați de jur împrejur conversau privind la desfășurarea pregătirilor, antrenorii își supravegheau elevii.

Prima atestare documentară a ˶jocurilor˝ a fost făcută în 776 î. Hr. De atunci în acolo s-au ținut la fiecare patru ani vreme de aproximativ un mileniu, până la sfârșitul secolului al IV-lea d. Hr. Festivitatea jocurilor era atât de importantă în calendarul grecesc, încât era folosită ca reper cronologic pentru a data alte evenimente.

”Locuri sacre – acolo unde Cerul și Pământul se întâlnesc”, James Harpur

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here