Ce înseamnă un stil de viață sănătos?
În ultima vreme, cei mai mulți dintre noi acuză stări de oboseală, dureri de cap sau lipsa concentrării pe termen scurt sau mediu.
Care ar fi oare cauza acestor disfuncționalități?
În viața de zi cu zi, noi nu acordăm o mare atenție aspectelor elementare cu rol primordial pentru sănătatea noastră. Nu manifestăm o atenție sporită modalității în care ne organizăm timpul. Nu suntem preocupați de alimentația noastră și nu ne odihnim cât trebuie.
Odihna – cea mai importantă pentru menținerea sănătății
Dar, există și voci care contrazic unele statistici referitoare la acest subiect.
De pildă, odihna ea primează în topul mondial al celor mai practicate obiceiuri esențiale pentru menținerea sănătății, potrivit celui mai recent studiu GfK.
Conform http://semneletimpului.ro/, doi din trei respondenți (66%) au afirmat că „dorm în mod regulat suficient pentru a-și menține sănătatea”. Datele arată și că, la nivel mondial, obiceiul este mai popular în rândul femeilor (69%), comparativ cu bărbații (63%).
Alimentația sănătoasă – Locul doi în topul obiceiurilor sănătoase
Alimentația sănătoasă ocupă locul al doilea în topul celor mai practicate obiceiuri sănătoase din lume. Așadar, circa 59% dintre participanți consumă în mod regulat „alimente sănătoase și nutritive”. Femeile sunt se află pe lista celor ce practică acest obicei într-o proporție mai mare, de 63%, comparativ cu bărbații (56%).
Sportul – Menține, de asemenea, sănătatea
Practicat cu regularitate, sportul pare a fi practicat de către 57% dintre respondenți. Conform datelor acestui studiu, numărul bărbaților care au adoptat această rutină este mai mare, comparativ cu cel al femeilor (60% dintre bărbați, în raport cu 54% dintre femei).
Citiți și Femeile au un stil de viață mai nesănătos decât bărbații.
„Următoarele locuri din topul celor mai practicate obiceiuri sănătoase la nivel mondial sunt ocupate de igiena orală regulată (54%); petrecerea timpului în compania prietenilor și familiei (53%); folosirea de produse de îngrijire (38%); consumul de vitamine și suplimente (32%) și folosirea cremelor cu factor de protecție UV (30%). La coada clasamentului s-au aflat intervențiile cosmetice chirurgicale sau nonchirurgicale (6%) și terapiile holistice și pe bază de plante (14%)”, se arată pe site-ul citat.
Topul țărilor cu cele mai sănătoase obiceiuri
Țările cu cei mai mulți simpatizanți ai obiceiurilor sănătoase regulate sunt Indonezia (85%), India (77%) și China (73%).
Studiul de cercetare invocat mai sus a inclus peste 28.000 de persoane, cu vârste de peste 15 ani, din 23 de țări: Africa de Sud, Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franța Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Polonia, Regatul Unit, Rusia, Spania, SUA, Suedia, Turcia și Ucraina.
Citiți și Remedii naturale pentru dureri de spate – Stil de viață.
Cum văd românii stilul de viață sănătos
Nu demult, GFK a inițiat un studiu similar și în țara noastră, deoarece a dorit să afle cum definesc românii stilul de viață sănătos. Conform datelor obținute, cei mai mulți dintre români pun mare accent pe alimentație. Șapte din zece „identifică stilul de viață sănătos cu consumul de fructe și de legume”. 50% dintre aceștia, „cu alimentele naturale, cât mai puțin procesate”.
Sportul ocupă pentru 57% dintre români primele poziții în topul obiceiurilor sănătoase care pun bazele unui stil de viață sănătos.
De pildă, în București, 70% dintre respondenți consideră această activitate drept esențială pentru sănătate, iar 60% dintre aceștia susțin că o practică în mod regulat. Pe de altă parte, doar 37% dintre români au declarat că pun mare preț pe odihnă – cel mai popular obicei sănătos la nivel mondial.
Alexandra Gîrbea
Jurnal Spiritual