Ocolul Pământului în 80 de minuni – Deșertul Sahara, Libia

0
475

Sahara-Desert-8

În inima nesfârşitului ocean de dune drumurile par să nu ducă nicăieri. În schimb, mii de ani ele au fost adevărate autostrăzi pentru caravanele de cămile călăuzite de legendarii „oameni albaştri”.

Tuaregii – cândva conducători de caravane şi jefuitori neîntrecuţi – sunt şi astăzi stăpânii Saharei. Sunt singurii care cunosc secretele şi misterele păstrate cu stricteţe de imensul patrulater de nisip şi pietre care a ocupat cu precădere partea continentului african de la Oceanul Atlantic la Marea Roşie.

Peisajul cu dune de nisip este presărat cu reliefuri muntoase şi cu podişuri de rocă sedimentară delimitate de povârnişuri lungi stâncoase.

Sahara-Desert-Wallpaper-6dfpm

Cel mai întins deşert din lume era cândva un pământ fertil acoperit cu păduri şi păşuni, străbătut de râuri care le permiteau oamenilor să trăiască din vânătoare şi din pescuit.

Dovada unei vieţi străvechi în deşert este oferită şi de urmele unor aşezări umane şi de picturile rupestre a căror descoperire continuă să atragă oamenii pasionaţi de Sahara pe urmele germanului Friedrich Hornemann, cel care a intrat primul în 1798 în deşertul libian.

sahara1

Însă aventura continuă: masivul Acacus, este, de fapt, o descoperire recentă, din 1955, când paleoetnograful italian Fabrizio Mori a dezvăluit lumii această galerie de picturi şi graffiti preistorice, o pinacotecă gigantică de stâncă în aer liber, proclamată de UNESCO în 1985 Patrimoniu Mondial.

Lung de la nord la sud de 150 de kilometri şi lat de 45, Acacus atinge 1.300 de metri altitudine. Stâncile aşezate pe un pat de nisip auriu au fost modelate de vântul ghibli, vântul deşertului, în cele mai ciudate forme: turnuri ascuţite, castele impunătoare, monoliţi solitari, pereţi de stâncă crenelaţi, arce de triumf cum este grandiosul Fozzigiaren, una dintre cele mai înalte formaţiuni de acest fel din Sahara.

sahara2

Există peste o sută de situri rupestre, însă este nevoie de ochiul berber expert ca să găsească drumul de acces printre văile aparent inaccesibile. După care te trezeşti în faţă cu dansatori, vânători, rinoceri şi mufloni pictaţi acum 12.000 de ani.

În stâncă este săpată istoria legendarilor garamaniţi, o populaţie despre care vorbea Herodot.

sahara4

Iată-i în viaţa de zi cu zi în timp ce ară câmpurile, cresc boi cu coarne mari, merg la vânătoare în care trase de patru cai.

Iată-i în ocaziile oficiale, în timp ce se înfruntă în luptă şi încheie pacea pecetluită de troc. O lecţie de diplomaţie de acum 8.000 de ani.

sahara3

Ocolul Pământului în 80 de minuni, Destinaţii de vis pe cinci continente, Editura Litera

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.