Ocolul Pământului în 80 de minuni – Taj Mahal, India

0
697

Pe malul râului Yamuna, la două sute de kilometri sud de oraşul de azi New Delhi, a fost construită Agra, capitala regatului musulman al Imperiului Mogul. Între secolele XVII şi XVIII, oraşul a fost un centru cultural prosper apărat de puternicele ziduri ale Fortului Roşu, astfel numit datorită culorii rubinii la asfinţit a gresiei locale din care este construit şi care a fost ridicat la rang de loc sacru după înălţarea celui mai fastuos mausoleu din toate timpurile.

Este vorba despre Taj Mahal, sau Palatul Coroanei, placat cu marmură preţioasă bătută cu pietre scumpe. Edificiul, atât de minunat încât pare ieşit dintr-una dintre poveştile din O mie şi una de nopţi, domină din anul 1631 malul râului în amintirea împăratului Jahan Şah şi a soţiei lui, frumoasa şi iubita Mumtaz Mahal.

Povestea spune că tânăra consoartă a reuşit să obţină de la soţul ei patru promisiuni dacă ar fi murit ea întâi: să se recăsătorească, astfel încât cei paisprezece copii ai lor să nu rămână fără mamă, să fie grijuliu şi bun cu ei, să-i viziteze în fiecare an mormântul şi să construiască un palat în amintirea ei.

După 17 ani de căsnicie, într-adevăr,  ea a murit. Împăratul, distrus de durere, însă foarte pasionat de arte şi de construcţii (lui i se datorează şi moscheea Jami Masjid din Delhi, şi parcul Shalimar din Lahore), a adunat cei mai buni arhitecţi persani, afghani şi veneţieni şi cioplitori destoinici care să acopere pereţii cu versete din Coran.

De asemenea, a angajat o armată de 20.000 de muncitori care, timp de 22 de ani exact, au lucrat zi şi noapte la construirea palatului, a moscheilor şi minaretelor proiectate de un arhitect din Simarkand.

Pentru a transporta marmura a fost construit un plan înclinat lung de trei kilometri şi, pentru a evita orice risc de  prăbuşire a clădirii peste mormântul lui şi al frumoasei Mumtaz Mahal – având în vedere că voia să fie îngropat alături de ea -, împăratul a cerut ca minaretele din colţuri să aibă o oarecare înclinaţie spre exterior. Atât cât să garanteze, în caz de cutremur, căderea pietrelor în afara zidurilor.

Este un monument închinat dragostei înainte de a fi o capelă luxoasă de familie „proiectată de zei si construită de bijutieri”, după cum spun indienii.

Într-adevăr, par opera unui bijutier decoraţiunile externe realizate cu marmură albă adusă de la carierele din Makrana, aflate la peste 300 de kilometri de Agra, transportată în oraş de care trase de elefanţi şi folosită si pentru placarea cupolelor.

Compoziţia chimică a acestui mineral îi dă un farmec unic deoarece, ca prin minune, îşi schimbă culoarea în funcţie de orele zilei şi de condiţiile meteorologice. În marmură sunt încastrate pietre minuscule de agat, jad şi granat care alcătuiesc motive florale vesele.

Cârcei, ghirlande, boboci policromi se înlănţuie de-a lungul zidurilor palatului, care dimineaţa arc culoarea vaniliei, apoi devine roz şi treptat trece dc la auriu la azuriu, pentru a sfârşi cu reflexele argintii ale striaţiilor evidenţiate de razele lunii.

Taj Mahal se reflectă în apele râului Yamuna şi, într-un joc infinit de reflexii care domină stilul întregului mausoleu, cupola lui centrală se oglindeşte în fântâna imensă construită ca o piscină în centrul grădinii.

De aici se ajunge la cele două moschei gemene, înconjurate de minarete zvelte, construite pe un terasament pardosit la rândul lui cu marmură multicoloră. Aici se opresc în rugăciune sute de credincioşi care sosesc la Agra din localităţile învecinate pentru pelerinajul tradiţional.

În schimb, turiştii preferă spaţiul din faţa şi din jurul mausoleului care se află puţin mai retras, către grădină, înfrumuseţat de o serie de nişe uriaşe şi de turnuleţe terminate în mici cupole.

Numai legendarele scări acoperite cu argint s-au pierdut din complexul arhitectural iniţial. în rest, palatul a rămas aşa cum l a văzut pentru ultima oară împăratul îndrăgostit care, atunci când a murit, la 74 de ani, a fost găsit cu ochii deschişi şi cu privirea îndreptată spre Taj Mahal şi spre sufletul frumoasei lui iubite.

Ocolul Pământului în 80 de minuni, Destinaţii de vis pe cinci continente, Editura Litera