Ocolul Pământului în 80 de minuni – Palatul Regal din Budapesta

0
340

Ungarn-Budapest-Burgpalast-WM-Túrelio-1024x683

Edificiul impunător al Palatului Regal domină vechea citadelă Buda. Cu toate raziile, invaziile şi bombardamentele, încă se înalţă ca o santinelă. Este de secole un simbol al capitalei maghiare care, de fapt, se compune din două oraşe: Buda şi Pesta, arată Silvia Bombelli și Carla Serra, în cartea lor „Ocolul pământului în 80 de minuni”.

Acestea sunt separate nu numai de cursul maiestuos al Dunării, ci şi de istorie, tradiţie şi artă. Pesta se află în vale, un oraş plat, comercial, cu edificii Art Nouveau. Buda se desfăşoară pe o colină din piatră şi vegetaţie şi este partea cea mai veche şi mai nobilă a capitalei.

Primul suveran care s-a stabilit aici a fost Bela IV, care după invazia tătarilor din 1241 a hotărât să profite de contrafortul natural stâncos situat pe malul drept al fluviului pentru a se apăra. A început construirea vechiului Turn (Oregtoronyo). În secolul XIV, în timpul domniei Casei de Anjou, fortăreaţa a devenit reşedinţă regală, iar de jur împrejurul ei s-a înjghebat un mic burg, primul nucleu urban al Budei.

Cea de a doua perioadă de construcţie şi de expansiune a palatului datează din secolul XV din timpul regelui Sigismund de Luxembourg, la comanda căruia arhitecţi francezi şi italieni au construit o aripă nouă cu faţa spre Dunăre. Friss Palota, adică Palatul Răcoros, dădea spre oraş cu un turn masiv cu bastioane şi o capelă.

Alături de acesta, regele Matei Crvin a pus să fie ridicată celebra Bibliotecă Corvină şi a îmbogăţit complexul cu grădini în stil renascentist. în timpul domniei lui, palatul a devenit centrul puterii şi culturii unde o atenţie deosebită s-a acordat ştiinţelor şi artelor.

poza 2

Însă epoca lui de aur nu era destinată să dureze prea mult. În 1541 a început ocupaţia turcă şi s-a încheiat abia în 1686. Palatul a fost abandonat, iar paşalele au preferat să se instaleze în vechea mănăstire a franciscanilor, nu între zidurile sale.

În timpul asediului austriac, armata Ligii Creştine şi otomanii au luptat luni de zile cu tunurile, un depozit de praf de puşcă a explodat, iar din palat a rămas numai moloz. În secolul XVIII a început cea de a treia reconstrucţie a domeniului încredinţată arhitecţilor Jean-Nicolas Jardot şi Franz Anton Hildebrandt. În 1770, noul castel al Mariei Tereza număra peste 200 de încăperi. Mai întâi a fost folosit ca mănăstire, apoi ca sediu al universităţii maghiare şi doar începând cu 1791 ca reşedinţă a uneia din ramurille casei de Habsburg.

poza 4În 1890 a început cea de a patra fază de transformare. După proiectele arhitecţilor Miklós Ybl şi Alajos Hauszmann s-a adăugat o nouă aripă. Remarcabile erau cupola impunătoare şi faţada baroc străjuită de coloane simetrice. În complexul lung de 304 metri, împăratul Franz Joseph cu soţia sa Sissi şi-au petrecut multe perioade de relaxare. Secolul următor a văzut încă o dată castelul ca un centru de putere în timpul regenţei amiralului lui Miklos Horthy. Însă în 1945 a fost distrus complet de un incendiu. Au rămas în picioare numai zidurile, pierzându-se integral elegantul mobilier.

Totuşi, palatul regal a înviat încă o dată. Lucrările îndelungate de restaurare l-au readus la forma originală.

Buda-Castle-Budai-Var-46241

Astăzi, fortăreaţa găzduieşte colecţiile câtorva muzee mărturie a istoriei Budapestei şi o frumoasă colecţie de artă maghiară cu opere din Evul Mediu până la impresionişti maghiari, cum ar fi Pal Szinyei-Merse, şi de pictură contemporană a Şcolilor de la Nagybánya şi Szolnok.

Furtunoasele întâmplări prin care a trecut palatul sunt povestite în machete, documente originale şi artefacte excepţionale, cum sunt cele 62 de sculpturi gotice regăsite în 1974 sub un strat de moloz. Fuseseră aruncate şi ulterior îngropate în timpul uneia dintre multele restaurări.

Cupola impunătoare şi faţada în stil baroc cu coloane se remarcă in construcţia restructurată de mai multe ori începând cu secolul XIV. Aceasta este ultima aripă, adăugată în 1890.

poza 3

Angelina Petra

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.