Ocolul Pământului în 80 de minuni – Leptis Magna, Libia

0
542

Cu siguranţă, grandios este cuvântul cel mai potrivit. O abundenţă copleşitoare de statui, de chipuri feminine sculptate în gresie, de arcade şi de coloane care se înalţă spre un cer albastru intens.

Cu mirosul acela tipic de apă sărată şi deşert, Leptis Magna -situată în Tripolitania, zona Libiei aflată la jumătatea drumului între Alexandria Egiptului şi Cartagina – a avut perioada sa de maximă splendoare în timpul împăratului roman Septimius Severus care a domnit între anii 193-211 d.Hr.

leptis-magna-12

Fondat de fenici­eni între secolele VII-VI î.Hr., oraşul se afla in centrul unei zone deosebit de potri­vite pentru schimburile comerciale, singura fortăreaţă naturală pe foarte periculosul tra­seu spre golful Sirta, unde nisipul Saharei pătrundea în valuri formând porţiuni de uscat înşelător.

Mica localitate de pe malul râului Lebda a devenit astfel un punct de referinţă pentru cei care doreau să pătrundă în interior, să se îmbarce spre alte maluri ale Mediteranei sau doar să se aprovizio­neze cu apă.

Odată cu sosirea romanilor, in secolul I î.Hr., şi perioada succesivă de pace, Leptis a devenit un oraş din ce în ce mai frumos şi mai rafinat.

hqdefault

Negustorii bogaţi care locuiau aici se întreceau să ridice opere monumentale, după un plan urbanistic riguros sistematizat, dar gândit astfel încât să-i uluiască pe străinii care intrau în oraş.

Simţul cosmopolit al localnicilor era legendar, curioşi cum erau in ce priveşte obiceiurile şi tradiţiile altor popoare. Este adevărat că mecenaţii locali, în secolul I Î.Hr., au organizat o întrecere pentru înfrumu­seţarea oraşului.

leptis-magna-libia-2

Aceasta a fost câştigată de familia Tapapi, care a lăsat posterităţii o listă bogată cu toate operele terminate, de la piaţa mare, una dintre cele mai celebre din lume, cu tarabe meticulos îngrijite din punct de vedere estetic şi practic, la teatrul cu o acustică absolut perfectă, şi la templul zeiţei Ceres, înălţat din cea mai preţioasă marmură roşie care se purea găsi.

desktop-1435171989

Septimius Severus se născuse chiar aici, în aceste câmpii scăldate de soare. Pentru a da strălucire oraşului natal, împăratul l-a făcut magnific şi puternic: arcul său de tri­umf a fost construit la întretăierea celor două drumuri principale ale oraşului, cardo şi decumamis, acoperit aproape integral cu basoreliefuri din marmură şi cu frize elabo­rat decorate.

Forul a avut o bazilică imensă, cu o sală centrală înaltă de mai mult de treizeci de metri. Însă, odată cu trecerea timpului, portul a început să fie năpădit de nisip până când Leptis, odată cu finalul dinastiei Severilor, şi-a pierdut strălucirea şi importanţa.

726820486_89646c2b16

Pe urmă l-au invadat vandalii, bizantinii şi arabii, iar la sfârşit, numai glasul vântului a mai murmurat printre ruinele acoperite de-acum de mister.

Ocolul Pământului în 80 de minuni, Destinaţii de vis pe cinci continente, Editura Litera

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.