Ocolul Pământului în 80 de minuni – Kilimanjaro, Kenya – Tanzania

0
679

Ocolul Pământului în 80 de minuni – Kilimanjaro, Kenya – Tanzania

„Imposibil, este doar un miraj”. În 1848, pentru Royal Geographical Society din Londra, istorisirea misionarului Johann Rebmann era numai o poveste. La Ecuator nu putea exista un munte atât de înalt şi cu atât mai puţin acoperit de zăpezi şi de gheţari pereni.

Totuşi, Kilimanjaro nu era un miraj, ci luase naştere cu 750.000 de ani înainte de fractura deschisă a Văii Marelui Rift.

Marele munte vulcanic era format din trei cratere: Kibo, Mawezi şi Shira. Ultimul activ a fost Kibo, cel care, cu aproximativ 100.000 de ani în urmă, a format caldera actuală și asa-numitul Puț de Cenuşă.

eaa73515da13ade6b3fbecfc6f042887

De la lavă la gheţari pasul a fost relativ scurt, înalt de 5.895 de metri, Kilimanjaro este cel mai înalt vârf de pe Continentul Negru. Un munte mitic pentru băştinaşi, alpinişti şi exploratori.

Indigenii wachagga îl numeau Kilima-ndajaro, adică „piscul rece”; pentru nomazii masai era muntele strălucitor datorită candorii zăpezilor care acoperă vârful.

Piscul ce a fost însă botezat „Kaiser Wilhelm” în onoarea suveranului Germaniei, Wilhelm II, de vreme ce geograful german Hans Mayer şi austriacul Ludwig Purtscheller au fost, de fapt, primii care au cucerit vârful, în 1889.

Din 1962, acesta s-a numit Uhuru, ceea ce înseamnă „Libertate” în limba swahili. Un nume frumos pentru acest simbol african uşor accesibil. Este de ajuns să fiţi drumeţi buni ca să urcaţi din parcul naţional, instituit în 1973, până pe culmea Uhuru Peak. De sus, privirea cuprinde fără obstacole savana până la Oceanul Indian.

Pe măsură ce urcaţi, treceţi prin zone diverse de vegetaţie şi formaţiuni stâncoase.

kilimanjaro

Mai întâi intraţi în pădurea tropicală printre copaci gigantici de Albizzia schimperiana, prin care fac salturi maimuţe albastre şi colonii de colobus abisinieni cu blană albă. Apoi intraţi în zona cu arbuşti, iar de la 3.000 de metri în sus drumul duce printre buruieni înalte de până la trei metri, ienuperi şi lobelia.

Mai sus cresc doar licheni împrăştiaţi printre resturi de lavă, după care găsiţi numai rocă neagră. Zăpada şi gheaţa acoperă craterul Kibo (4.703 metri) până în vârf.

Seracuri (turnuri de gheaţă) ample sfărâmă blocurile de gheaţă în interiorul a ceea ce a fost odată o gură eruptivă de excepţie. Un peisaj alpin extraordinar care, după părerea savanţilor, riscă să dispară din cauza efectului de seră.

Zăpezile de pe Kilimanjaro, care au ajuns celebre după apariţia romanului lui Ernest Hemingway, s-ar putea topi curând.

mount_kilimanjaro_dec_2009_edit1

Ocolul Pământului în 80 de minuni, Destinaţii de vis pe cinci continente, Editura Litera