Ocolul Pământului în 80 de minuni – Castelul Neuschwanstein, Bavaria

0
624

Neuschwanstein_Castle

Pare un castel din basme şi, într-un anumit sens, chiar aşa este: Walt Disney a folosit drept model castelul Neuschwanstein pentru regatul din „Frumoasa din Pădurea Adormită”, explică Silvia Bombelli și Carla Serra, în cartea lor „Ocolul pământului în 80 de minuni”.

În primul rând este vorba despre unul dintre simbolurile Germaniei romantice cunoscut în lumea întreagă. Castelul se înalţă în sudul Bavariei, aproape de graniţa cu Austria, şi domină peisajul de la o altitudine de 965 de metri.

A fost comandat aici, pe o stâncă deasupra cascadei Pollath, de către Ludwig II în 1869 şi proiectat de scenograful Christian Jank. Aşa cum a mărturisit regele prietenului său Richard Wagner, era concretizarea visului său de copil: un castel asemănător cu al Cavalerului Lebedei Lohengrin, cavaler al Sfântului Graal, aşa cum l-a văzut reprezentat în multe fresce.

Neuschwanstein-Castle-Interior-View-Image

Sinteză de mai multe stiluri artistice, Neuschwanstein apare în ansamblu ca un castel fermecat. De la exterior, cele cinci niveluri ale structurii sunt intercalate cu turnuleţe şi pinacluri alăturate ori suprapuse.

Interiorul este un triumf de ţesături preţioase, de fresce, de lemn sculptat şi de mai multe feluri de marmură. Însă mai presus de toate pare un tribut adus unor saga cavalereşti şi operelor lui Wagner, precum şi tradiţiei poemelor epice germane din care s-a inspirat ca să-l alcătuiască.

Neuschwanstein2

De exemplu, sala tronului, în stil bizantin (pardoseala este realizată cu peste două milioane de plăcuţe), este lucrată integral din marmură şi a fost inaugurată ca Sala Sfântului Graal de Parsifal. Aici se găseşte şi o pictură cu lupta Sfântului Gheorghe cu balaurul, pe al cărei fundal apare cel de al patrulea castel proiectat de rege, însă niciodată realizat: Falkenstein.

Regele Ludwig nu s-a putut bucura multă vreme de aceste splendori fiindcă, declarat nebun, a murit înainte de terminarea castelului.

neuschwanstein_a_lancastria

După ce se trece de mica seră, se ajunge în salonul regal, unde un şir de coloane separă sala principală de o locaţie mai mică numiră „colţul lebedelor”.

Decoraţiunile de pe pereţi redau legenda lui Lohengrin şi miracolul Sfântului Graal, în timp ce uşile bibliotecii sunt decorate cu fresce inspirate din faptele lui Tristan şi Isolda şi Siegfried.

Neuschwanstein1

Picturile din Sala Cantorilor amintesc încă o dată de legenda lui Parsifal. Însă adevărata obsesie a lui Ludwig erau dormitoarele care trebuiau să fie cu adevărat fastuoase. Ba chiar mai mult. Acest fapt justifică munca a paisprezece cioplitori în lemn care timp de trei ani au sculptat lemnul de stejar al baldachinului, coloana centrală, lavaboul (prevăzut cu apă curentă) şi scaunul pe care regele îl folosea pentru lectură.

Remarcabile sunt şi intarsiile picioarelor patului ce reprezintă înălţarea lui Hristos (cu aluzie la relaţia simbolică dintre somn şi moarte).

595310825

Cuverturile, tapiseria şi perdelele sunt brodate cu blazonul Bavariei: lebăda şi leul dinastiei Wittelsbach.

În tot castelul, în ciuda fastului, pluteşte o atmosferă de lucru nefinisat din cauza întreruperii forţate a lucrărilor (există şi azi încăperi netencuite, care nu sunt deschise publicului), ca urmare a arestării lui Ludwig II.

1280px-Neuschwanstein_singer's_hall_00185u

Cele două picturi de Christian Jank realizate pentru regele Ludwig înfăţişează o scenă de la Castelul Sfântului Graal şi întâlnirea lui Parsifal cu regele din Cumberland. Se găsesc în Sala Cantorilor construită pentru interpretările muzicii lui Wagner.

Mare visător, însă puţin abil în politică, îşi folosea veniturile să construiască noi castele, unul după altul, şi, uneori, mai multe în acelaşi timp.

Judecat de contemporani ca nebun vizionar şi incapabil să guverneze Bavaria, a fost exilat în castelul său de pe lacul Starnberg, unde a murit.

Adorable-Inside-View-Image-Of-The-Neuschwanstein-Castle

Angelina Petra

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.