Ocolul Pământului în 80 de minuni – Castelul Chambord, Franța

0
493

chambord_7

Dintre castelele (châteaux) de pe valea Loarei, construite iniţial în scop defensiv, însă transformate curând în locuri de relaxare şi distracţie, cel mai cunoscut şi mai somptuos este Chambord, la 16 kilometri est de Blois, se arată în Ocolul pământului în 80 de minuni”, lucrare realizată de Carla Serra și Silvia Bombelli.

Construcţia lui a început în 1519 la comanda lui Francisc I, care, cu această magnifică fortăreaţă, ar fi vrut să stârnească invidia adversarului său dintotdeauna, împăratul Carol V.

Proiectul, pe care unii i-l atribuie lui Leonardo da Vinci care şi-a petrecut în zonă ultimii ani de viaţă, este foarte îndrăzneţ şi prevedea chiar devierea albiei Loarei în aşa fel încât malul fluviului să fi ajuns la zidurile castelului. De fapt, a fost modificat cursul micului afluent Cosson şi, ca să respectăm adevărul, nu toţi sunt de acord asupra faptului că geniul din Toscana a fost cel care a proiectat domeniul.

Recent însă, arheologii francezi Dominic Hofbauer şi Jean-Sylvain Caillou au demonstrat că sistemul de ventilaţie al încăperilor regale este identic cu cel găsit printre schiţele lui Leonardo, la fel ca desenul marii scări în spirală dublă care le permitea doamnelor aristocrate şi cavalerilor să ajungă la etajele superioare fără să se întâlnească vreodată.

ChateauChambordArialView01

Oricum, oricine ar fi proiectat restul castelului, trebuie să fi avut un simţ estetic deosebit pentru că a reuşit să transforme o construcţie tipic feudală (un patrulater cu patru turnuri masive în colţuri) într-un ambient rafinat, destinat banchetelor şi ospeţelor fastuoase, înconjurat de un teren de vânătoare cu o suprafaţă de 5.440 de hectare.

Pentru a vă face o idee despre dimensiunile edificiului este suficient să socotiţi cele 440 de încăperi, 84 de sări şi 365 de şemineuri care îl compun. Ca să nu mai vorbim despre parcul luxuriant devenit astăzi cea mai mare rezervaţie forestieră şi faunistică închisă din Europa, populată de animale sălbatice şi delimitată de ziduri cu o lungime de 32 de kilometri.

12_opulent-room-chateau-de-chambord

Francisc I, care a murit înainte de terminarea castelului, şi-a petrecut aici puţine zile din lunga lui domnie, însă multe secole castelul a fost reşedinţă de primiri fastuoase, turniruri şi antrenamente militare pe care şi astăzi este uşor să ţi le imaginezi traversând saloanele ori admirând priveliştea de pe terase.

Numit şi „palatul plăcerilor”, Chambord a fost construit datorită lăcomiei lui Francisc I care, pentru a-şi satisface capriciile, nu şi-a scutit supuşii şi nici clerul de taxe substanţiale destinate vistieriei lui. Sume de bani pe care a preferat să le cheltuiască pentru a finanţa lucrări de construcţii şi a achiziţiona mobilier şi tapiserii (aproape 2.000 de muncitori şi meşteşugari au lucrat timp de 15 ani la Chambord), mai degrabă decât pentru lucrări publice ori ca să-şi răscumpere fiii prizonieri în Spania. tapiserii

Aceste două tapiserii preţioase de manufactură pariziană au fost realizate la sfârşitul secolului XVI după desene de Laurent Guyot.

tapiserie2

Această tapiserie lucrată în manufactura Tournai în jurul anului 1530 este expusă la Muzeul Chambord şi reprezintă o scenă de vânătoare de lupi.

tapiserie3

În acest detaliu al unei tapiserii de Bernard van Orley, executată la sfârşitul secolului XVI, se poate observa chenarul decorat cu păsări şi fructe, un crâmpei din fastuoasele ornamente care odinioară împodobeau saloanele.

Angelina Petra

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here