Ocolul Pământului în 80 de minuni – Abu Simbel, Egipt

0
709

intrare-templu-abu-simbel

Cele două tem­ple de la Abu Simbel, poziţionate aproape de hota­rul dintre Egiptul meridional şi antica Nubia, depăşesc cu mult orice aşteptare: nu le pot ilustra sutele de fotografii din ziare şi din cărţi, nici zecile de documentare de televiziune. Aici forţa întâlnirii dintre natură şi genialitatea umană a depăşit cu mult imaginaţia.

Sunt momente in care vă puteţi bucura de frumuseţe într-o singurătate aproape deplină, savurând impactul emoţional al acestui loc sacru dincolo de valenţa lui turistică. Şi este o experienţă de neuitat.

4205013-abu-simbel-egypt-normal

Marele Templu este cel mai spectaculos: patru coloşi ce îl înfăţişează pe Ramses II cu coroană dublă stau aşezaţi, sprijiniţi de munte, privind spre infinit de la înălţimea lor de 20 de metri.

La poalele masivului stâncos se încreţesc apele albastre ale lacului Nasser. Statuile degajă o asemenea forţă încât este uşor de înţeles de ce au fost poziţionate tocmai aici: reprezentau un avertisment tăcut pentru oamenii ostili, astfel încât să nici nu se gândească să atace cele două regate, al Egiptului de Sus şi al Egiptului de Jos, fiindcă faraonul îi ţinea permanent sub observaţie.

abu_simbel14

Faţada, înaltă de peste 33 de metri şi lungă de 36, este atât de marcată de prezenţa statuilor încât nu necesită decoraţiuni.

Membrii familiei regale sunt reprezentaţi în picioare, mărunţi în comparaţie cu suveranul, în timp ce populaţiile supuse sunt sculptate de o parte şi de alta a tronurilor. În centru, deasupra intrării, un altorelief mare îl reprezintă pe Ra, zeul soare cu aspectul unui şoim.

abusimbel03

Însă, dacă faţada este surprinzăroare, interiorul o depişeşte prin rafinamentul incrustaţiilor şi prin atmosfera supranaturală pe care o degajă.

În pronaos, Ramses ia forma şi esenţa zeului Osiris: cei opt pilaştri care susţin plafonul sunt acoperiţi de sculpturi care îl înfă­ţişează pe faraon cu aspectul şi atributele proprii zeului lumii de dincolo.

876869

Printre pilaştrii pereţilor sunt înfăţişate scene din celebra bătălie de la Quadesh (în timpul căreia, după cum susţine propaganda egipteană, hitiţii ar fi fost răsunător învinşi de Ramses II). Copitele cailor ce-i calcă pe învinşi, tensiunea vibrantă a arcului din mâinile faraonului, detaliile tragice cu membre smulse în război creează un efect poetic şi brutal, realist şi simbolic totodată.

Inside-Abu-Simbel

Pe măsură ce înaintaţi în templu, încăperile sunt din ce în ce mai mici, fiindcă în templele egiptene zeul care sălăşluia in sanctuar trebuia să-şi poată vedea poporul adoram, însă acestuia nu i se permitea să-l vadă pe el, cel ascuns in penumbra unei mici celli.

Astfel se ajunge în inima templului, în capela din fund. Aici, cele patru statui tulburătoare ale lui Harmakhis, Ramses divinizat, Amon-Ra şi Ptah, săpate în stâncă, erau atinse de o rază de soare de două ori pe an.

Sun-Shining-in-Abu-Simbel-Temple-728x436

Templul alăturat, al lui Hathor, dedicat de rapt lui Nefertari, marea soţie regală a lui Ramses, este tară indoială mai sobru. Aici domneşte armonia, cu reliefuri delicate şi pline de culoare, cu scene minunate cu ofrande aduse zeiţei şi cu portrete ale reginei divinizate.

Aceste capodopere au rezistat peste vremuri, însă, la începutul anilor 1960, templele au riscat să fie înghiţite de apele lacului care ar fi trebuit să se construiască odată cu marele baraj de la Assuan.

vedere-templu-abu-simbel

Pe baza unui proiect UNESCO s-a hotărât ca monumentele să fie tăiate în  1.036 de blocuri numerotate, fiecare de câte 30 de tone, şi ulterior remontate la 200 de metri distanţă, cu 64 de metri mai sus.

Transferul a durat cinci ani, până in 1968, şi a intrat în istoric drept cea mai reuşită operaţiune de salvare a unui bun arheologic.

975600694_2032848228_51c46b08f1_z

Astfel, astăzi şi pentru totdeauna, oricine se poate bucura de frumuseţea acestui sit care a fost declarat una dintre cele şapte minuni ale timpurilor actuale.

Exposición-Templo-Abu-Simbell-e1400254278496

Ocolul Pământului în 80 de minuni, Destinaţii de vis pe cinci continente, Editura Litera

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.