Oboseala ochilor poate fi evitată

0
131
Oboseala-ochilor---sfaturi-simple-pentru-a-o-evitaExpunerea prelungită la lumină artificială orele petrecute în faţa computerului şi privitul îndelungat la televizor dăunează ochilor, ducând la apariţia oboselii vizuale.

Aceasta apare ca urmare a suprasolicitării vederii. Ea nu trebuie confundată cu tulburările de vedere care pot deriva din patologii retiniene sau oftalmologice. De cele mai multe ori, oboseala vizuală se manifestă sub forma aşa-numitului “sindrom al ochiului uscat”, care afectează persoanele ce petrec mult timp în faţa monitoarelor.

Studiile arată că aceia care obişnuiesc să lucreze zilnic la computer prezintă un risc cu 50% mai mare de a se confrunta cu oboseala vizuală decât aceia care nu se expun la acest mediu nociv pentru vedere. Cu cât creşte timpul petrecut în faţa ecranului, cu atât problemele ochilor sunt mai frecvente. Indicat pentru sănătatea ochilor este menţinerea unui echilibru care să aibă la bază alternanţa dintre vederea de aproape şi cea de de-parte. Utilizând des calculatorul, vederea de aproape este intens solicitată, astfel că ochii obosesc foarte repede. Repausul este un remediu eficient.

După fiecare 20 de minute petrecute în faţa computerului, este indicată o pauză de două minute petrecute la fereastră.

Astfel, muşchii care susţin cristalinul se relaxează de asemenea. Ochii pot fi acoperiţi cu palmele (fără a-i atinge), astfel încât să nu mai perceapă niciun pic de lumină. Ei trebuie menţinuţi astfel timp de 2-3 minute. Dacă oboseala vizuală nu se remediază şi observaţi că manifestările ei sunt constante şi tot mai intense, se recomandă consultul oftalmologie, fiindcă pot exista probleme cu mult mai severe.

 Semne de alarmă

-Acuitatea vizuală se diminuează.

-Persoana afectată resimte tensiune sau senzaţia de apăsare la nivelul globilor oculari.

-Ochii sunt roşii, apar iisţunmi, înţepături şi mâncărimi.

-Adaptarea la contrastele luminoase se face cu dificultate şi provoacă disconfort.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here