Oase puternice şi sănătoase: alimentaţie, exerciţii şi prevenţie

0
156
Oase puternice şi sănătoase:Cele 206 oase ale scheletulu uman reprezintă pietrele de fundaţie ale unui orga nism sănătos. Dezvolta rea şi menţinerea lor în form; optimă sunt obiective pe care trebuie să le urmărim întreag; viaţă, obiective pe care însă îr perioada tinereţii tindem să le ignorăm.

Aceasta este însă exac perioada cea mai importanţi pentru dezvoltarea osoasă, perioada în care faza de construcţii este în plină desfăşurare, iar alimentaţia potrivită este esenţială.

Mai jos vă oferim câteva recomandări importante precun şi o serie de sfaturi legate de cele mai bune alimente şi exerciţi pentru un schelet solid.

Calciul şi vitamina D, esenţiale

Vitamina D şi calciul sum două dintre elementele de maximă importanţă atunci când vine vorba despre structura sănătoasa a oaselor, atât în faza copilărie şi a tinereţii, cât şi mai târziu, la bătrâneţe, când suplimentarea poate încetini problemele cauzate de osteoporoză, o afecţiune extrem de frecventă, caracterizată prin oase fragile şi un risc crescut al fracturilor.

Lista de alimente bogate îr calciu cuprinde spanacul, varza broccoli (plus alte legume verzi) fasolea sau anumite varietăţi de seminţe şi nuci, în special susanul. Laptele este şi el o sursă bogată de calciu, un pahar de 250 ml oferind circa 30% din necesarul zilnic. Anumite varietăţi sunt suplimentate cu vitamina D, oferind o combinaţie atractivă.

Cu toate acestea, există în momentul de faţă o serie de voci care afirmă că lactatele nu sunt sursa cea mai bună de calciu pentru oase, în special atunci când vine vorba despre lactate cu aciditate ridicată, cum sunt unele varietăţi de brânză. Pentru a le neutraliza aciditatea organismul are nevoie de calciu, pe care îl extrage din oase. De aceea, se preferă varianta legumelor şi a fructelor.

Vitamina D, mortarul care fixează calciul în oase, este fie sintetizată de organism cu ajutorul soarelui, fie absorbită din alimentaţie. O regăsim în cantităţi importante în gălbenuşurile de ou şi în anumite varietăţi de peşte (ton, somon, sardine). Suplimentele alimentare sunt şi ele o soluţie.

Studii recente arată că un alt element, potasiul, recunoscut până acum pentru rolul său în buna funcţionare a muşchilor, are şi capacitatea de a reduce aciditatea care forţează în anumite cazuri calciul din oase.

De evitat

Lista neagră a alimentelor şi obiceiurilor care afectează în mod negativ sănătatea osoasă este, din nefericire, destul de lungă. Specialiştii recomandă să evitaţi fumatul (interferează cu absorbţia calciului) şi să consumaţi mai puţină cofeină şi alcool. Consumul ridicat de sare este şi el periculos deoarece acesta creşte pierderea de calciu prin urină. Anumite medicamente pot şi ele genera sau amplifica pierderea de masă osoasă. Printre acestea se regăsesc steroizii, unele tratamente pentru refluxul de acid, etc. De aceea este important să discutaţi cu medicul despre acest aspect. Nu în ultimul rând, un stil de viaţă sedentar, fără mişcare şi fără expunere la soare vă va cauza probleme şi în ceea ce priveşte sănătatea osoasă.

Exerciţii fizice

Exerciţiile fizice sunt extrem de importante pentru dezvoltarea şi menţinerea unor oase puternice. In acest sens cele mai utile sunt exerciţiile cu greutăţ. Ele solicită muşchii şi oasele, stimulând dezvoltarea acestora, cât şi sporturile de impact, precum baschetul, alergarea, handbalul sau fotbalul.

Nu în ultimul rând, în special dacă sunteţi femeie şi dacă vă apropiaţi de 50 de ani, este important să cereţi sfatul unui medic şi să vă evaluaţi periodic sănătatea osoasă.

Adina Mutu farmacist,  www.farmacia3.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.