Oamenii își doresc un Dumnezeu „pe placul lor” – O radiografie a creștinismului american

0
265

crestiniLa finalul anului 2014, Lifeway Research a realizat un studiu în care și-a propus să urmărească părerile și nivelul cunoștințelor despre teologie ale americanilor. Astfel, cercetătorii au realizat un set de 43 de întrebări despre diferite aspecte ale credinței creștine, cum ar fi: viața viitoare, rai și iad, mântuire, Biblie sau păcat, pe care le-au aplicat unui număr de peste 3000 de persoane.

Rezultatele au arătat faptul că deși majoritatea respondenților au declarat că Dumnezeu este perfect și nu poate greși, aceștia și-ar dori un Dumnezeu „pe gustul lor”. Două treimi dintre participanții la studiu cred că Dumnezeu răspunde rugăciunilor lor, Iisus fiind recunoscut ca Dumnezeu adevărat și om adevărat. Referitor la doctrina teologică mai complexă, cum este de exemplu învățătura despre Sfânta Treime, puțini sunt cei care înțeleg detaliile acestui concept teologic. Peste 68% dintre creștini sunt de acord că Duhul Sfânt locuiește în fiecare creștin adevărat, dar aproximativ același procent gândesc că Duhul Sfânt este o forță și nu o persoană.

Referitor la aspectele bunătății și păcatelor, 67% sunt de acord că toată lumea păcătuiește, dar oamenii sunt buni prin propria lor natură, iar 4 din 10 persoane consideră că Dumnezeu îi iubește pentru binele pe care l-au realizat sau îl realizează. Deși peste două treimi dintre cei intervievați sunt de acord că raiul și iadul sunt locuri reale, nu doar concepte, totuși americanii nu sunt îngrijorați de faptul că păcatul i-ar putea duce în iad. Majoritatea consideră că Dumnezeu are autoritate asupra creației, dar ei dețin controlul asupra propriei lor mântuiri. De asemenea, 52% dintre americani sunt de acord că devoțiunea personală sau a familiei este un substitut valid pentru frecventarea regulată a bisericii, iar 57% vorbesc despre valoarea istorică a Bisericii. „Oamenii există pentru a-i da slavă lui Dumnezeu și pentru a se bucura de El” este o afirmație validă pentru 59% dintre respondenți.

 „Există două probleme de bază aici: nu înțelegem cine este Dumnezeu și nu înțelegem cine suntem noi. Cu cât înțelegem mai mult cine este Dumnezeu, cu atât păcatul va fi mai evident în fața ochilor noștri”, susține RC Sproul, președinte și fondator al Ligonier Ministries, instituție care a comandat acest studiu.

Mihai Parfeni

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.