Oamenii însetează după simplitate?

0
1071

flori albastreLucru bun este că oamenii însetează după simplitate și au ajuns până acolo, încât fac din ea o modă, deși lăuntric nu simt acest lucru. Vin unii în Sfântul Munte purtând haine decolorate. Mă întreb: ”Aceștia nu lucrează pe ogoare, dar oare de ce sunt așa?”. Unul vorbește șărăneștee din fire și te bucuri de el. Altul caută să vorbească țărănește și-ți vine să vomiți. Sunt și alții care vin cu cravate. Dintr-o extremă în alta. Unul avea vreo șase-șapte cravate cu el. Într-o dimineață, pe când se pregătea de plecare, și-a pus cravata, costumul, etc. ”Ce faci acolo?”, îl întrebă unul. ”Mă duc la Părintele Paisie”, spune. ”Dar ce sunt acestea pe care le porți?”. ”Le-am luat ca să-l cinstesc”. Ce să mai zici?

Nu au deloc simplitate; de aceea există această stare. Atunci când oamenii duhovnicești nu trăiesc simplu, ci sunt bine aranjați, nu ajută tineretul. Și astfel tinerii, neavând un model, trăiesc ca niște rătăciți. Pentru că atunci când văd creștini bine îngrijiți, nu află în ei nici o deosebire față de oamenii lumești, și de aceea se împotrivesc. Dacă ar fi văzut simplitatea la oamenii duhovnicești, n-ar fi ajuns în starea aceasta. Însă acum și tinerii au duh lumesc, iar aceia au rânduială lumească. Apoi acești creștini bine îmbrăcați le spun tinerilor: ”Așa trebuie să poarte creștinii, așa trebuie să fie aceasta, așa cealaltă…”. Dar nu o spun din lăuntru, din evlavie, ci pentru că ”așa trebuie”. Atunci și tinerii spun: ”Ce înseamnă asta? Să meargă la Biserică cu gâtul strâns! Haide lasă-mă în pace!” și își aruncă hainele, umblând goi. Se aruncă în cealaltă extremă. Ai înțeles? Iar toate acestea le fac din împotrivire. Deși au idealuri, nu au însă pilde de urmat și de aceea sunt vrednici de milă. Pentru aceasta este nevoie ca cineva să le stimuleze mărimea de suflet și să-i miște sufletește prin viața lui cea simplă. Se revoltă atunci când acești oameni duhovnicești și preoții încearcă să-i țină în frâu cu mijloace lumești. Dar când află modestia, simplitatea, sinceritatea, atunci li se creează probleme de conștiință. Căci cel care are sinceritate și nu se socotește pe sine, are și simplitate și smerenie. Toate acestea îl odihnesc și pe cel ce le are, dar sunt simțite și de celălalt, care înțelege dacă te doare pentru el, dar sunt simțite și de celălalt, care înțelege dacă te doare pentru el sau te prefaci. Un vagabond este mai bn decât un creștin prefăcut. De aceea nu de un zâmbet de dragoste prefăcută este nevoie, ci de un comportament firesc; nu de răutate și prefecătorie, ci  de dragoste și de sinceritate. Mai mult mă mișcă sufletește unul care este bine aranjat lăuntric. Adică să aibă respect și dragoste adevărată, să se miște simplu, nu în șabloane, pentru că unul ca acesta rămâne numai în cele din afară și se face om formalist, carnaval de lăsat de sec.

Curăția lăuntrică a sufletului frumos al omului adevărat înfrumusețează și exteriorul omului, iar dulceața ce dumnezeiască a dragostei lui Dumnezeu îndulcește chiar și înfățișarea lui. Frumusețea lăuntrică a sufletului, pe lângă faptul că înfrumusețează duhovnicește și îș sfințește pe om, chiar și la exterior, înfrumusețează și sfințește și hainele cele urâte pe care le poartă omul lui Dumnezeu cel harismatic, trădând prin aceasta Harul dumnezeiesc. Părintele tifon își cosea singur fesuri din bucăți de rasă cu acul de cusut saci. Le făcea ca pungile și le purta, dar ele răspândeau mult har. Orice lucru vechi și nepotrivit ar fi purtat, nu arăta urât, pentru că se înfrumusețea și el de la frumusețea lăuntrică a sufletului său. Mai mare valoare are un astfel de om binecuvântat, care s-a schimbat lăuntric și s-a sfințit și pe din afară, decât toți oamenii care-și schimbă mereu numai cele din afară și-și păstrează înlăuntrul lor pe omul cel vechi cu păcate arheologice.

”Cu durere și dragoste pentru omul contemporan”, Cuviosul Paisie Aghioritul

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here