Oamenii de ştiinţă se roagă? Ce i-a răspuns Einstein unei eleve de clasa a şasea

0
254

eisteinOamenii de ştiinţă se roagă? Aceasta e întrebarea care a frământat gândurile unei fete din clasa a şasea a unei şcoli aparţinând de Biserică Riverside şi pe care a adresat-o uneia dintre cele mai strălucite minţi a timpului nostru: Albert Einstein.

Tânără, pe nume Phyllis, i-a trimis un mesaj marelui fizician, legat de marea ei frământare şi a fost probabil extrem de surprinsă atunci când a primit un răspuns de la marele om de ştiinţă.

Această corespondentă a fost publicată în cartea “Dragă profesore Einstein: Scrisorile lui Albert Einstein către şi de la copii”, editată de Alice Calaprice.

După cum relatează Huffington Post, scrisoarea, datată 19 ianuarie 1936, conţinea următorul text:

“Dragă Dr. Einstein, în clasă, la orele de duminică, am adus în discuţie întrebarea: Oamenii de ştiinţă se roagă? Am fost întrebaţi dacă am putea crede în ştiinţă şi în religie în acelaşi timp. Acum trimitem scrisori oamenilor de ştiinţă şi altor persoane importante, pentru a afla răspunsul la întrebarea noastră. Ne vom simţi foarte onoraţi dacă ne veţi răspunde la întrebarea: Oamenii de ştiinţă se roagă? Şi dacă da, pentru ce se roagă? Noi suntem în clasa a şasea, clasa doamnei Ellis. Cu respect, Phillys”.

Einstein răspunde cinci zile mai târziu, pe 24 ianuarie 1936

“Dragă Phyllis, voi încerca să răspund la întrebarea ta cât de simplu pot. Iată răspunsul meu: Oamenii de ştiinţă cred că orice fenomen, chiar şi cele care ţin de oameni, se întâmplă datorită legilor naturii. Aşadar, un om de ştiinţă nu poate fi înclinat să creadă că acest curs al evenimentelor poate fi influenţat de rugăciuni, adică de o dorinţă manifestată la un nivel supranatural.

Cu toate acestea, trebuie să recunoaştem cunoştinţele noastre despre aceste forţe ca fiind limitate, astfel încât convingerea în existenţa unui spirit atotputernic şi etern stă într-un fel de credinţă. Asemenea credinţa rămâne foarte populară şi extinsă, chiar şi cu toate realizările în ştiinţă de până acum.

Dar, de asemenea, oricine este serios implicat în demersurile ştiinţei devine convins că un fel de spirit se manifestă în legile universului, unul care este vast superior faţă de spiritul omului. În acest fel, urmărea cailor ştiinţifice duce spre un sentiment religios special, care este cu siguranţă foarte diferit de religiozitatea cuiva mai naiv. Cu salutări cordiale, A. Einstein”.

Sursa: m.ziare.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here