Oamenii de caracter își clădesc renumele

0
391

cum-sa-scrii-o-carte45

Chiar dacă renumele oamenilor de caracter se formează cu încetul, calităţile lor reale nu pot rămâne multă vreme ascunse. Se poate întâmpla să fie calominaţi de unii sau să nu fie înţeleşi de alţii, se poate întâmpla ca nenorocul şi duşmănia să-i învingă pentru moment; având însă răbdare vor reuși să inspire respectul şi încrederea pe care o merită.

S-a spus despre Sheridan, că ar fi putut stăpâni lumea, dacă ar fi fost un om pe care să te poţi bizui.

Fiindcă i-a lipit această calitate, darurile sale personale i-au fost aproape nefolositoare. Era strălucitor, înveselea pe oricine, dar în politică şi în viaţă n-avea nici greutate şi nici influenţă. Chiar bieţii actori din Drury Lane i se simţeau superiori. Într-o zi, când Delpini insista să i se plătească salariul, Sheridan îi spuse cu asprime, că uită diferenţa de situaţie dintre ei.

— Nu o uit, domnule Sheridan, îi răspunse Delpini ; cunosc foarte bine diferenţa care este între noi. Ca naştere, familie şi cultură îmi sunteţi mult superior, dar ca purtare, caracter şi fel de viaţă vă sunt eu superior.

Cu totul altfel a fost conaţionalul lui Sheridan, anume Burke, care a avut un caracter minunat, Burke nu şi-a câştigat un loc în parlament, decât după ce a împlinit treizeci şi cinci de ani şi, cu toate acestea, şi-a câştigat un nume în istoria politică a Angliei.

Era un om cu numeroase calităţi şi cu mare putere de caracter. Avea însă o slăbiciune, care era un mare defect: lipsa de stăpânire de sine. Geniul i-a căzut victimă irascibilităţii sale. Fără acest dar al stăpânirii de sine, în aparenţă neînsemnat, calităţile cele mai strălucite pot fi relativ lipsite de valoare pentru acela care le posedă.

Caracterul se formează într-o serie de împrejurări neînsemnate, care se află mai mult sau mai puţin sub controlul individului.

Nu trece o zi fără să ai de învăţat ceva, fie în bine fie în rău. Nu există acţiune, oricât de trivială ar fi, care să nu atragă după sine o serie de urmări, după cum nu există niciun fir de păr, oricât de subţire ar fi, care să nu arunce umbră în urma sa. Mama d-nei Schimmelpenink a spus un mare adevăr şi anume, ca trebue să nu cedezi niciunui lucru, oricât de mic şi neînsemnat ar părea el, deoarece tocmai lucrul acesta ar putea să te domine, când nici nu gândeşti.

„Fii om de caracter!…”, Samuel Smiles. Ediția a II-a , CUGETAREA, București

Fii om de caracter!, Samuel Smiles, caracter, motivational, incredere, speranta, geniu, personalitati, citate celebre, intelepciune

Jurnal Spiritual

Puteti accesa: https://jurnalspiritual.eu/caracterul-indivizilor-il-determina-si-pe-acela-al-popoarelor/