O zi de viaţă sfântă – Ce să facem dimineaţa?

0
204

zorii zileiÎn lucrarea sa, “O zi de viaţă sfântă – Sfaturi practice pentru organizarea vieţii creştinului”, Mitropolitul Grigorie al Sankt Petesburgului oferă o serie de îndrumări pentru o zi, care, de sunt urmate “cu credincioşie”, se vor dovedi a fi mai mult decât suficiente oricui dispus să le dea curs.

Dimineaţa să o petreci în felul următor:

  1. Când te trezeşti, încearcă să-ţi îndrepţi gândurile către Dumnezeu. Aceasta trebuie să fie cea mai firească activitate şi în celelalte momente ale zilei, pentru că nu există fiinţă căreia Dumnezeu să nu-i fie atât de necesar, atât de drag, atât de mult dorit. Căci fiecare lucru pe care îl avem sau l-am avut, chiar şi propria noastră fiinţă – absolut orice —, este un dar de la Dumnezeu.

Persoana cea mai dorită, cea mai preţuită, cea mai dragă nouă este cea care de obicei ne vine în minte dimineaţa. De îndată ce ne trezim, gândul la acel cineva sau ceva se trezeşte şi el. Prin urmare, este firesc ca gândurile noastre să se îndrepte întâi către Dumnezeu, cu astfel de cuvinte din inimă: „Slavă Ţie, Doamne, slavă Ţie, Multmilostive!” Am fi nevrednici de numele de creştin dacă, trezindu-ne din somn, ne-am deschide doar ochii trupeşti şi nu şi pe cei sufleteşti şi ne-am gândi întâi la lucruri pământeşti şi nu la Dumnezeu.

  1. Dacă atunci când te-ai trezit trebuie să te şi scoli din pat spune fară întrerupere: „În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh”, facându-ţi semnul crucii. Şi apoi: „Doamne, Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, milostiv fii mie, păcătosului.”
  2. Imediat după asta sau în acelaşi timp, dă-te jos din pat. Lucrul acesta este neplăcut pentru trup, căci trupul, ca o slugă leneşă, doreşte să zacă, să doarmă, să se desfete şi să lenevească. În fiecare dimineaţă să acţionezi împotriva dorinţelor trupului tău.

Această împotrivire să fie prima ta jertfa adusă lui Dumnezeu. Printre alte motive, sculatul repede din pat, dimineaţa, este foarte binefăcător pentru suflet (aşa cum au observat cei care de mult timp se luptă pentru mântuire), pentru că atunci când stai în pat mai mult timp după ce te-ai trezit, apar în timp tendinţe ale poftei trupeşti, iar în suflet, gânduri şi dorinţe asemănătoare.

În cursul zilei, acestea îi fac uşor pe cei neatenţi să cadă în păcate grele şi să-şi piardă mântuirea. În schimb, cei care se împotrivesc dimineaţa, cu curaj, dorinţelor trupului vor rezista ispitelor din timpul zilei, oricât ar fi de mari. Dacă ai fost atent la tine într-o oarecare măsură, înţelegi la ce mă refer.

  1. Odată sculat din pat, spalărte imediat şi apoi îmbracă-te decent. Este necesar să ne îmbrăcăm imediat dimineaţa, chiar dacă nu se află nimeni în preajma noastră, din următoarele motive:

Primul, nu suntem niciodată singuri. Îngerul nostru păzitor şi Domnul sunt întotdeauna şi pretutindeni cu noi. Dacă nu îl alungăm de la noi, îngerul nostru păzitor este întotdeauna cu noi, la fel şi Dumnezeu, prin însăşi esenţa Lui, pentru că El este un Dumnezeu omniprezent.

„Căci în El trăim şi ne mişcăm şi suntem”, spune Sfântul Apostol (Fapt. 17:28).

Al doilea motiv pentru a ne îmbrăca după ce ne-am trezit este că trebuie să ne facem imediat rugăciunea de dimineaţă. Şi nu am îndrăzni niciodată să apărem în faţa niciunui şef lumesc fară să fim îmbrăcaţi cuviincios.

În sfârşit, odată îmbrăcaţi decent, trebuie să ne păzim de două primejdii la care, din nefericire, sunt supuşi în vremea noastră foarte mulţi oameni, şi anume: primejdia de a duce pe alţii în ispită şi primejdia de a ne întina cu duhul neruşinării.

Prietene, la ce să ne aşteptăm în mijlocul zilei şi seara de la cel care nu are ruşine nici dimineaţa?

  1. După ce te-ai spălat şi te-ai îmbrăcat, te duci în faţa sfintei icoane şi spui rugăciunea de dimineaţă în ordinea dată de sfânta biserică, care este îndrumarul şi călăuza pe calea mântuirii.

Şi ca să te rogi fără obstacole, mai ales dacă nu ştii să citeşti, învaţă pe de rost cel puţin începutul rugăciunii de dimineaţă, adică Tatăl nostru. Învaţ-o! Este cea mai importantă rugăciune şi cea mai mântuitoare, în toate ocaziile.

“O zi de viaţă sfântă – Sfaturi practice pentru organizarea vieţii creştinului”, Mitropolitul Grigorie al Sankt Petesburgului, Ed. Sofia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here