„O vară de neuitat”, de Pintilie, la cea de-a 20-a aniversare, la Divanul Degustătorilor de Film

0
254
Divanul Degustătorilor de Film„O vară de neuitat”, filmul lui Lucian Pintilie, va fi proiectat la cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, din localitatea Cetate din judeţul Dolj, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la realizarea coproducţiei româno-franceze. Potrivit unui comunicat, regizorul Lucian Pintilie va fi prezent la eveniment, el fiind unul dintre invitaţii speciali ai festivalului.

Deşi este o adaptare a romanului lui Petru Dumitriu, „O vară de neuitat” poate fi considerat un film autobiografic pentru regizor, căci peisajul arzător al Dobrogei aminteşte de cel al Bugeacului natal, iar astfel poate fi explicată poezia unor imagini din film fără precedent la Pintilie.

Un căpitan persecutat şi familia sa încearcă să se adapteze într-o garnizoană de graniţă unde au loc conflicte cu bulgarii. Povestea este relatată de fiul lor, ajuns la maturitate şi care îşi aminteşte evenimentele, însă, în mod ironic, pentru copilul de atunci a fost o vară de neuitat, probabil cea mai frumoasă.

„O vară de neuitat” a fost nominalizat pentru Palme d’Or la Cannes (1994).

Din distribuţie fac parte Kristin Scott Thomas, Claudiu Bleonţ, Olga Tudorache, George Constantin, Marcel Iureş, Răzvan Vasilescu şi Ioan Gyuri Pascu. În 1995, anul lansării, filmul a câştigat premiul UCIN (Uniunea Cineaştilor din România) pentru scenografie.

Lucian Pintilie este unul dintre cei mai importanţi regizori de film şi teatru din România. A regizat mai multe spectacole de teatru antologice, precum „Proştii sub clar de lună”, „Copii Soarelui”, „D’ale carnavalului” şi „Revizorul”, care a fost interzis de cenzură după a treia reprezentaţie. După apariţia celor două lungmetraje „Duminică la ora 6” şi „Reconstituirea”, şi scandalul iscat de „Revizorul”, Lucian Pintilie a primit un paşaport şi a fost lăsat să plece din ţară. În 1990, când se repatriază, realizează numeroase filme în coproducţie româno-franceză, printre care şi „Terminus paradis”, care obţine premiul juriului la Festivalul de la Veneţia în 1998.

Totodată, regizorul grec Nikos Grammatikos, al cărui film „Regele/ O vasilias” va fi prezentat în festivalul, se numără printre invitaţii speciali ai evenimentului cinematografic.

Filmul este o încercare de explorare a satului grecesc prin intermediul unui tânăr care vrea să o ia de la capăt, după ce şi-a dedicat o mare parte a existenţei consumului de droguri. Suspiciunea, teama şi maliţia unei societăţi în care nu e loc pentru străini sunt explorate prin intermediul unui limbaj cinematografic realist, amintind de cel al lui Lars von Trier, iar critica socială acerbă salvează filmul de a deveni o melodramă.

„Regele/ O vasilias” a fost distins cu marele premiu Piramida de Aur la Cairo (2003), premiul pentru interpretare (Vanghelis Mourikis), premiul pentru cele mai bune decoruri (Youla Zoiopolou), premiul al treilea în competiţia pentru cel mai bun film la Salonic (2002). Din distribuţie fac parte Vangelis Mourikis, Marilita Lambropoulou, Minas Hadzisavas şi Babis Giotopoulos.

Cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, care va avea loc în perioada 26 – 31 august, în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj), va fi dedicată temei „Eroi şi antieroi din Balcani”.

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu”, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi Institutului Cultural Român (ICR).

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.