Rugăciunea de acasă a copiilor

0
247

O rugăciune pentru copiiE greu de insistat petru o rugaciune de dimineață și de seară în familie având o anumită durată în timp. Copiii se deosebesc unii de alții prin vârstă, caracter și dispoziție zilnică. Important e ca părinții să dea exemplu în rostirea rugăciunii zilnice, fără ostentație. Rugaciunea trebuie sa fie ca o parte integrantă firească a zilei, și copiii să o simtă în folosul lor.

Ar trebui ca părinții să se sfătuiescă cu duhovnicul lor în legătură cu fiecare copil. De asemenea, ei trebuie să poată împărtăși cu alți părinți experiențele lor. De cum au început să citească, copiii preferă uneori să-și facă rugăciunea singuri, la colțul icoanei din camera lor sau la cel al familiei. Le place, de asemenea, să participe și ei citind sau cântând atunci când familia se roagă împreună în fața icoanei. Ei pot primi de la duhovnicul lor anumite îndrumări, precum și o scurtă regulă de rugăciune, atunci când sunt în stare s-o primească. O rugăciune scurtă și sinceră spusă la intervale regulate e mai importantă decât cantitatea rugăciunilor.

E mai bine ca „regula” de rugăciune să fie foarte scurtă (chiar de câteva minute).

Copilul poate prelungi timpul rugăciunii în funcție de inspirația proprie. O dată ce s-a obișnuit să se roage singur și a simțit nevoia de cere binecuvântare de la Dumnezeu, nu mai e nevoie să aducem aminte de rugăciune. Sigur că nu trebuie să-l cicălim pe această temă. Când e vorba de copiii preșcolari, e bine ca părinții să nu insiste asupra rugăciunii zilnice. Ei nu trebuie să se neliniștească dacă această regulă nu poate fi ținută întocmai zilnic. O rugăciune scurtă la căpătâiul patului spusă de unul sau ambii părinți înainte de culcare e mult mai ușor de împlinit, ca și rugăciunile dinainte și după mese.

O rugaciune poate avea efecte benefice asupra psihicului copilului, influentandu-i chiar si somnul.

E bine să-i învățăm pe copii despre lupta duhovnicească a creștinului în timpul rugăciunii. Noi nu trebuie sa ne referim în mod direct la lupta cu demonii. Ei pot învăța să-și facă în mod firesc semnul crucii înainte de culcare (asupra lor, peste pat sau pernă) cu binecuvântare pentru noapte, pot spune rugăciunea lui Iisus sau să vorbească cu Domnul și cu sfinții ocrotitori folosind propriile lor cuvinte ori de câte ori este nevoie. Astfel, în cazul că sunt ispitiți (de frică sau vise urâte), vor avea întotdeauna la îndemână cele mai bune „arme”. Copiii pot dormi cu un șirag de mătănii în mână sau sub pernă… Ei pot include si rugăciunea lui Iisus (chiar de mai multe ori) în rugăciunile lor.

Maica Magdalena, Sfaturi pentru o educație ortodoxă a copiilor de azi

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here