O problemă la modă: cum facem să gândim pozitiv

0
322
gândire nouăGândurile şi emoţiile pot afecta viaţa noastră în aşa măsură, încât de multe ori obsesiile negative, în discordanţă cu intenţiile bune de viaţă, pun stăpânire pe fiinţa noastră.

Se vorbeşte în ultima vreme de gândirea pozitivă, ceva care ar trebui să ne călăuzească, dar care se concretizează greu şi în orice caz rămâne nepalpabil, notează Infoniac.

Nu este o descoperire a anilor noştri, aşa cum ar părea. Ideea însăşi a fost concepută ca „gândire nouă” de Phineas Quimby Parkhyrt (1802-1866), un ceasornicar din New England, care se credea vindecător, după ce observase că modul de a gândi exercită puteri curative.

El era convins că puterile nu-şi aveau originea în forţe magnetice, cum credeau unii contemporani, ci în spiritualitatea fiinţei umane, în puterea autosugestiei şi un optimism vindecător inexplicabil, capabil să îndepărteze bolile prin coordonarea gândirii cu efortul de autoapărare al organismului.

Ideea că eşti o victimă

Este dăunător pentru noi înşine ca, în cazul unei nereuşite, să căutăm vinovatul, să ne facem iluzia că l-am găsit şi să ne măcinăm liniştea şi nervii căşunând asupra faptului că am fost traşi pe sfoară, păcăliţi, induşi în eroare.

Găsirea vinovatului nu ne ajută, ci mai degrabă creează un obstacol în drumul nostru. Corect este să ne asumăm greşeala cu de-a-ntregul şi să ne propunem calculul conform căruia n-o vom mai repeta.

Ideea că-i poţi schimba pe alţii

Oamenii sunt aşa cum i-a făcut Domnul şi cum i-a educat societatea. Dacă ţi se pare că-l poţi schimba pe vreunul în comportarea lui sau în modul de a gândi, ai pornit cu stângul şi, chiar în cazul când reuşeşti, nu merită efortul. Din start ai gândit negativ şi, continuând aşa, perseverezi cu consecinţele de rigoare.

„Dacă eram eu în locul ei”

Gândul că ai fi fost mai fericită dacă erai în locul alteia mai frumoasă sau mai fericit în locul altuia mai bogat este categoric negativ. În primul rând, te pui singur în stare de inferioritate.

În al doilea rând, n-ai de unde să ştii cât de fericit este celălalt dacă, în bogăţia lui, îşi neglijează cumva familia ori sănătatea sau dacă rivala ştie că frumuseţea ei evoluează negativ în oglindă. Bine este să te preţuieşti aşa aşa cum eşti.

Poate îmi pică de la alţii ceva bun

Dacă viaţa ar fi plină de chilipiruri, acest mod de gândire ar fi pozitiv. Dar în viaţă surprizele sunt mai mult negative. Caută-ţi bucuriile în propriul tău suflet. Pictorul Vincent van Gogh n-a vândut în toată viaţa sa decât un singur tablou, la preţul derizoriu de o jumătate de gulden. Întrebat de ce mai pictează, i-a răspuns unui prieten:

„Nici nu-ţi închipui ce bucurie simt atunci când iese din mâinile mele exact ce-mi place”. Ştia să gândească pozitiv. Un tablou al lui costă astăzi milioane de dolari.

Nu insista să dovedeşti că ai dreptate

Este un exemplu de gândire negativă. Dacă ai dreptate, încrede-te în ea, dar nu este nevoie să i-o demonstrezi altuia cu orice preţ. Insistenţa de a-i demonstra dreptatea ta îţi consumă energie şi îţi oboseşte creierul. Pledoaria nu-i rodul gândirii pozitive. Este un simplu antrenament verbal.

Să nu-ţi pese ce crede altul despe tine

Întrebarea obsedantă „ce crede altul despre mine?” este devastatoare sub aspectul gândirii pozitive. De cele mai multe ori, alţii nici nu-şi bat capul să gândească într-un fel sau în altul despre tine. Doar tu, dacă te preocupă, ai o poblemă. Nu vei fi nici fericit, nici nefericit dacă altuia îi pasă sau nu de tine. Gândeşte-te totdeauna că asta e treaba lui, nu e treaba ta.

Nu te lăsa obsedat de teama necunoscutului

Cu privire la viitor, este practic să ne şcolarizăm, să studiem, să exersăm în profesia noastră. Dar a ne face singuri motiv de panică din teamă necunoscutului este poate cel mai grav model de gândire negativă.

Viitorul vine oricum, asta e treaba lui. Treaba noastră este să ne gândim la prezent. Prezentul este superb, prin faptul că există. Viitorul e o himeră, prin faptul că nu există încă. Îşi închipuie cineva că gândeşte pozitiv, înfricoşându-se la ceva ce nici nu există?

Sursa: ziare.com

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.