O povestioară cu tâlc: Visul

0
156
La evrei, respectarea zilei de Sabat, ziua Domnului, a fost iniţial un prilej de mare bucurie. De-a lungul timpului însă, rabinii care s-au succedat unul după altul au dat tot felul de interpretări felului în care trebuie respectat acesta, ce activităţi sunt permise şi ce nu. Aşa se face că oamenii au ajuns chiar să se teamă să se mişte în această zi, ca să nu încalce vreun regulament sau altul.

Baal Shem, fiul lui Eliezer, s-a gândit mult la această chestiune. Într-o noapte, el a avut un vis. Se făcea că un înger l-a luat în cer şi i-a arătat două tronuri aşezate mult deasupra celorlalte. În visul lui, Baal l-a întrebat pe înger:

– Pentru cine sunt rezervate aceste tronuri?

– Pentru tine, i-a răspuns acesta, dacă vei şti să te foloseşti de inteligenţa ta, şi pentru încă o persoană, a cărei nume îţi va fi comunicat.

A fost dus apoi în locul cel mai adânc din iad şi i s-au arătat două locuri libere.

– Pentru cine sunt pregătite acestea?, s-a auzit Baal întrebând în visul lui.

– Pentru tine, i-a răspuns îngerul, dacă nu vei şti să te foloseşti de inteligenţa ta, şi pentru omul al cărui nume şi adresă îţi vor fi înmânate.

În visul lui, Baal Shem l-a vizitat pe omul care avea să-i fie tovarăş în paradis. Uimit, a constatat că acesta era un păgân care nu ştia nimic despre obiceiurile evreieşti şi care, chiar în ziua de Sabat, a dat o mare masă în cinstea vecinilor săi păgâni, la care veselia era în toi. Când Baal Shem l-a întrebat cu ce ocazie benchetuieşte, omul i-a răspuns:

– Îmi amintesc că, în copilărie, părinţii m-au învăţat că ziua de Sabat este una pentru odihnă şi pentru bucurie. De aceea, în fiecare sâmbătă, mama făcea nişte mese festive la care toată lumea era invitată. Cu acel prilej, cântam şi dansam cu toţii, şi toată lumea era foarte fericită. Eu nu am făcut decât să păstrez acest obicei.

Baal Shem a încercat să-i explice omului ce spune religia sa, căci şi-a dat seama că acesta se născuse evreu, deşi ignora complet regulile stabilite de rabini. A amuţit însă când şi-a dat seama că, dacă i-ar spune aşa ceva, i-ar răpi omului bucuria în ziua de Sabat.

În acelaşi vis, Baal Shem s-a dus apoi la persoana care urma să-i fie tovarăş în iad.

A găsit un om care respecta cu stricteţe Legea, întotdeauna gata să se auto­pedepsească dacă ar fi încălcat-o vreodată. Bietul om îşi petrecea fiecare zi de Sabat într-o tensiune insuportabilă, ca şi cum ar fi păşit pe cărbuni fierbinţi. Baal Shem a încercat să-i deschidă ochii, explicându-i că nu trebuie să devină un sclav al Legii. Dar a amuţit când şi-a dat seama că bietul om nu va înţelege niciodată că greşeşte tocmai împlinind cu rigoare Legea.

Graţie acestei revelaţii, primită sub forma unui vis, Baal Shem a creat un nou sistem de reguli, care insistă asupra adorării lui Dumnezeu prin bucuria inimii…

V-ar mai putea interesa şi aceste povestioare cu tâlc

 

Fragment din volumul Rugăciunea broaştei, de Anthony de Mello