O nouă descoperire arheologică: Mormânt roman din anul 200 î.Hr.

0
322

Phil Kirk, un bărbat din Anglia, a descoperit, cu ajutorul unui detector de metale un mormânt roman foarte bine conservat, în care a găsit numeroase artefacte, inclusiv ulcioare de bronz, mozaic din stică, monede şi  ţinte (cuie de metal cu floare folosite în cizmărie), toate datând din perioada anului 200 î.Hr, informează LiveScience.

bronz1Mormântul este localizat pe un domeniu în Kelshall, un sat aşezat Londra şi Cambridge, în luna octombrie a anului 2014. Atunci detectorul de metale l-a condus pe Phil Kirk spre un ulcior de bronz îngropat la 25 de centimetri. Apoi el a găsit o pateră (farfurioară folosită în Antichitate la săvârşirea libaţiilor) şi alte două ulcioare.

Câteva luni mai târziu, experţii locali ajunşi la faţa locului pentru o constatare au găsit alte artefacte printre care un ac cu gămălie, un felinar de fier, sticle şi articole de sticlărie cu forme diferite –  octogonale, hexagonale, dreptunghiulare şi pătrate.

Potrivit lui Keith Fitzpatrick-Matthews, arheolog pentru Consiliul Districtului Hertfordshire, mormântul aparţinea unei personalităţi locale înstărite. Odată ajunşi în locul unde a fost identificat mormântul, au găsit de asemenea dovezi ale existenţei unei clădiri, cel mai probabil un templu, ataşat unei vile.

Atenţia specialiştilor a fost atrasă de o sticlă de formă hexagonală care ascundea, potrivit declaraţiei lui Fitzpatrick-Matthews pentru Live Science, „resturi osteologice cremate”. Acesta a fost şi momentul în care arheologii au înţeles că ceea ce au descoperit fusese o ceremonie funerarară pentru o persoană înstărită. Mormântul avea dimensiuni de 1,9 metri pe 1,6 metri și conține o serie de artefacte romane.

bronz2Fitzpatrick-Matthews a precizat că pentru romani încălţămintea  cu care erau înmormântaţi era deosebit de importantă. Călătoria către viaţa de dincolo, luată de suflet după moarte, era făcută pe jos de-a lungul râului Styx – râul care separă lumea viilor de cea a celor decedaţi – de aceea toţi erau înmormântaţi cu sandalele lor cele mai bune.

Arheologii au mai găsit şi farfurii de sticlă cu modele mozaic – ce proveneau din Egipt sau Europa de Vest, o bucată mică de lavă, rămăşiţele unei cutii de lemn, două pahare de sticlă şi un dinar de argint cu chipul împăratului Traian aşezat în interiorul cutiei de lemn.

O a doua monedă, din bronz, datată în jurul anului 170 î.Hr. a fost găsită în urna de incinerare. Specialiştii spun că aceasta a servit, cel mai probabil ca plată pentru Charon, luntraşul care trece sufletele morţilor dincolo de râul Styx.

Singurul lucru care nu se potriveşte este, potrivit declaraţiei lui Fitzpatrick-Matthews, moneda cu chipul lui Traian care „este posibil să fi ajuns acolo accidental sau să fi căzut în cutie, fără ca cineva să observe.”

bronz3Mormântul nou descoperit se potriveşte cu alte indicii ale civilizaţiilor apuse, găsite pe aceeaşi proprietate. În 1954, familia proprietară a găsit ceramică romană, pe care au donat-o muzeului local. În 2013, un orificiu cu un diametru de un metru şi adânc de şapte metri a apărut pe acelaşi domeniu. Cercetările efectuate au demonstrat că  pe locul respectiv fusese o fântână romană.

Traducere Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.